недеља, 30. јануар 2011.

CELER ALA DŽOZEFINA

U ovomesečnoj igrici Ajme koliko nas je,domaćica Sandra zadala je temu Kokos.
Obzirom da jako volim kokos na blogu imam već nekoliko objavljenih  recepata  sa njim.
Ipak za ovu igricu odlučila sam da  jedan receptić  koji već    duuuugooo  čuči  u tami moje prve sveščice sa receptima ugleda svetlost dana.
Vrlo je jednostavan i isto toliko interesantnog ukusa.
Naziv je dobio  po velikoj Napoleonovoj ljubavi ,Žozefini de Boare.Žozefina je kako  istoričari kažu bila ne tako lepa ali njena elegancija,prefinjenost i ljupkost osvojile su velikog vojskovođu malog rasta.
Izgleda da je volela isto takva jela.
Prefinjena i ljupka.

ZA CELER ALA ŽOZEFINA JE POTREBNO:

  • 2 celera od 200,300 gr
  • jaje
  • 50gr kokosovog brašna
  • 50gr mlevenih lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 50gr putera ili malo ulja
  • so

ZA PRELIV:
  • 1 kisela pavlaka
  • 2-3 grančice mirođije i peršuna
  • 2-3 luka vlašcaili perje mladog luka
PRIPREMA:
Celer oprati oljuštiti i iseći na kolutove .Spustiti u kipuću slanu vodu i kuvati 10 minuta.Ocediti i ostatak vode obrisati ubrusom.Zatim svaku krišku celera uvaljati u brašno,umakati u umućeno jaje a zatim u mešavinu kokosa i mlevenog lešnika,spuštati u vreli puter i pržiti sa obe strane.
Za preliv sitno iseckati vlašac,mirođiju i peršun i izmešati sa kiselom pavlakom.

7 коментара:

  1. Pohovani celer volim tako da bi mi se i ovo sigurno svidelo...

    ОдговориИзбриши
  2. Jako zanimljiva kombinacija. Ovo je nešto što bi mi se sigurno svidjelo i definitivno ću isprobati. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Za mene jako prihvatljiv recept i kao stvoren za ukusnu večericu, oduševljena sam.

    ОдговориИзбриши
  4. Pa Džosefina se možda nije kupala, ali ukusa u gastronimiji je imala. Jako neobično. U stvari mi jako malo koristimo kokos, i tako je jeftin kod nas da je prava šteta. Jeste da kokosove palme nisu na svakom koraku ali zašto ne probati nešto novo! Slike su prelepe. Da li je to novi aparatić

    ОдговориИзбриши
  5. zanimljiv recept, bravo, baš mi se sviđa :)
    pozdravček!

    ОдговориИзбриши