среда, 20. октобар 2010.

SVETSKI DAN HLEBA

U poslednje vreme sam se navikla da ne ispunjavam rokove ,kako se to sad popularno kaže.
Kasnim i sa obeležavanjem Svetskog dana hleba,koji se poslednjih godina obeležava svuda u svetu pa i kod nas . Za ovu manifestaciju odabran je  16.Oktobar.
Ali nema veze,mišljenja sam da za lepe stvari nikad nije kasno:))
Elem ,hleb naš nasušni!
Legenda kaže da je hleb ,kao uostalom i gomila druge  hrane;),nastao sasvim slučajno.Smatra se da su ljudi najpre žitarice samo natapali u vodi i tako ih jeli.U starom veku Egipćani su počeli  mleveno žito da  mešaju sa vodom i peku nekakve male kolačiće od te smese.Onda je jedne večeri ,jedan umorni egipatski čobanin spremio da ispeče kolačiće  ali je posle napornog dana (kako ovo poznato zvuči;)) zaspao .Pored vatre su "odspavali" i kolačići.Ujutro kad se probudio ,ispekao ih je onako narasle i.... eto nama hleba!!!
Hleb,hljeb,kruh,kruv,leb,lebac.....je vrsta hrane koja se pravi od  brašna i vode uz dodatak soli  , kvasca, jestivog ulja i začina . Ako želite ,  ne mora:))
Tako kaže Vikipedija.
Moj skromni doprinos obeležavanju ove lepe manifestacije je ovaj malo "bogatiji " hleb.Volim domaće hlebove,pa ih često pravim . Krenula sam naravno od onih "običnih" , za svaki dan ali volim da se počastim i ovim malo drugačijim koji po sastavu mogu da zamene čitav obrok:))
Ovaj je jedan od mojih favorita!

HLEB SA ORAŠASTIM PLODOVIMA I KRUŠKAMA


POTREBNO JE:


20 gr svežeg kvasca
350 ml tople vode
25 gr meda
1 kašičica soli
40 gr putera

300 gr brašna
100 gr integralnog pšeničnog brašna
100 gr raženog brašna
150 gr  orašastih plodova(orah,badem,lešnik,indijski orah)
2 manje kruške

PRIPREMA:
Rastopite sveži kvasac sa malo vode i meda.U dublju posudu sipati sve vrste brašna i so pa dobro izmešati nasuvo.U brašno zatim sipati razmućeni kvasac,vodu,med i puter.Testo mutiti mikserom 5,6 minuta .Zatim ga pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da raste oko 45min.U naraslo testo dodati ugrubo iseckane orašaste plodove i kruške koje ste oljuštili i iseckali na sitne kockice.
Ponovo premesite i uz pomoć brašna od testa napravite kuglu ili već oblik koji želite.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 40,50 minuta.

Napomena:
*ja sam od orašastih plodova koristila "Florida Bel"-Koktel-mix,u kome ima i kikirikija .Meni se najmanje svideo upravo taj ukus.Sledeći put ću ih izbaciti.
*Na Netu sam videla sličan recept gde se hleb formira u kuglu ali bez pomoćnog brašna.U rernu se stavlja šerpica sa vodom ispod pleha ,pa je kora hrskavija.Sledeći put probaću i ja tako.Korica tu izgleda zanosno.
* Mislim da ću takođe drugi put peći nekoliko hlebova u modli za hleb.

PRIJATNO!!!! :))

понедељак, 18. октобар 2010.

JA VOLIM KROFNICE

Skoro sam u jednoj radnji  prisluškivala ,doduše nenamerno;)),razgovor dvoje mladih ljudi koji su se,rekla bih, sreli posle dužeeeeeg vremena.

Razgovor je započeo standardnim: 
"Gde si ,kako si?"
"Evo nije loše,moglo bi i boljeee,radim .Šta da ti kažem, radim i opet radim .Ponekad treniram,to me ispunjava....radim ,nemam vremena ....ma,da.... retko izlazim,ma ne .....ne viđam se ni sa kim,nemam kad....Po ceo dan sam na poslu,dođem kući mrtav umoran,odgledam nešto na TV-u i idem da spavam. Sra....e!Šta ima kod tebe?"
"Kod mene ?Ma isto!"-drugi je bio kratak-"Kuća-poso,poso-kuća...."
"Znači ,šifra: Ekrem Jevrić"-završiše razgovor u isti glas.
Mladi i nasmejani ,raziđoše se svaki na svoju stranu.

I ja sam se smejala kraju razgovora ali i duboko zamislila gde nas sve ovo vodi?
Opis mog života u poslednje vreme ,da sretnem nekog koga nisam dugo videla ,bio bi sličan:(
Ovoj ,sad već toliko popularnoj rečenici,eventualno bih mogla da dodam....Škola,vrtić,poso,kuća i obrnuto.....
Život nam se polako,iako se trudimo iz sve snage da to ne dozvolimo,pretvorio u jurnjavu za suvom egzistencijom.Uglavnom trčimo za parama,a i kad ih steknemo ,fali nam vremena.I tako u krug!

Meni, definitivno fali odmora , vremena i naravno unutrašnjeg mira. Kako da steknem unutrašnji mir ako sam stalno oko nečeg angažovana i ni za šta nemam vremena?!!
Trudim se da budem pozitivna ...i ...kuvam,naravno;)) bar ove brze,najbrže,brzinske stvarčice:))
Osmesi na licima mojih degustatora ,ispunjavaju me u potpunosti:))

ZA KROFNICE VAM JE POTREBNO:

3 jaja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 dl jogurta
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo

PRIPREMA:
U dublju posudu sipati sve sastojke i dobro ih umutiti mikserom.Sa dve kašičice od smese praviti kuglice i pržiti  ih u dobro zagrejanom ,dubokom ulju.Paziti da ne  pregore:))
Vaditi ih na salvetu ili ubrus koji imaju zadatak da upiju ,eventualnu ,suvišnu masnoću.
Uvaljati ih obilno(ili kako volite) u prah šećer i služiti.
Prijatno !