четвртак, 16. септембар 2010.

DANGUBICA

U prošlom postu obećala sam da ću vam nešto više reći o školi ,mojoj i ćerinoj:))
O školi u koju ide moja ćerka pisaću kad se prvi utisci malo slegnu i prevladaju oni pravi, stečeni hladne glave.  Razmišljala sam ,takođe, da li da o mojoj  napišem pričicu....čuj ,pričicu....poznavajući učitelja u sebi ,ne bi to sigurno bila pričica ...prerasla bi i kraći roman:))  
Volim svoju školu,šta ću:))
Zahvaljujući Netu a na vašu sreću:)) odlučila sam se da skratim.

Evo ovako, sem što radim u Prvoj srpskoj školi,uključena sam i u rad organizacije Obrazovanje + ,kaja se zalaže za obrazovano društvo u kome se neguju ljudske vrednosti.Ako vas zanima, možete pogledati naš sajt Dete+ i videti čime se mi to bavimo:))
Ovo je bilo baš kratko;zar ne ;))
Ipak su postovi na ovom blogu posvećeni hrani!

Elem, prošle nedelje sam bila u Nišu na jednoj prezentaciji Obrazovanja +,svašta videla ,novog naučila ali i nauživala u lepotama Niša i naravno degustirala kuhinju" južne pruge".
Posle uspešno obavljenog posla moja draga koleginica Mica i ja ,rešile smo da se počastimo ručkom.
Raspitujući se kog lokalnog stanovništva ,tačnije taksiste,pronašle smo kafanu "Niška mehana"
Naravno da smo jele roštilj i to kakav!  A šta bi drugo na jugu Srbije:))
Međutim ,roštilj nije ono što je mene oduševilo.
Zaljubila sam se na prvi zalogaj u osvežavajuću,ukusnu,jedostavnu i vrlo intersantnu salatu još interesantnijeg imena.
U kafanskom meniju nalazi se kao Moravska salata ali je lokalno stanovništvo zove Dangubica.
Zovu je tako valjda zato što oko nje ima prilično posla  a leti zbog raznih poljskih poslova nema mnogo vremena za dangubljenje i pravljenje hrane.
Ipak južnjaci ne bi bili to što jesu da  ne vole da uživaju u svemu pa i u hrani .
Nisu nam dali recept :(( ali smo moja Mica i ja kao prave degustatorke i veliki zaljubljenici u hranu lako otkrile sve sastojke i same skrojile recept.

POTREBNO JE:
6 zelenih paprika šilja(pečenih i očišćenih od semenki i kožice)
4 sveža paradajza
2 mlada luka(ja sam koristila crveni,jer nisam našla mladi luk,nije ništa smetalo)
2 češnja belog luka
pola vezice peršuna
so,ulje i sirće

PRIPREMA:
Pečenu i očišćenu papriku iseckati na što sitnije kockice pa je začiniti solju,uljem , sirćetom i belim lukom potisnutim kroz presu(ili sitno iseckanim) kao za belolučane paprike.Ostaviti ih da malo odstoje da da se ukusi sjedine.
Paradajz takođe iseckati na što sitnije kockice a mladi luk na tanke kolutiće.Pomešati pa dodati u paprike.Sve opet dobro promešati  i odozgo zasuti sa puno peršuna.Služiti hladno uz dobar roštilj ili samo uz parče sira i domaćeg crnog hleba.
Uživancija:))

недеља, 12. септембар 2010.

PILEĆI KROKETI

Počela je škola .
Jedan od razloga ali veoma važnih zašto me nije bilo skoro mesec dana.
Po četvrti put krenula sam u treći razred .Škola u kojoj radim inače Prva srpska škola renovirana je prvi put posle 40 godina,bilo je jako mnogo posla.
Međutim ono što me je dodatno omelo ali i beskrajno radovalo je to što je moje  čedo-prvenče  krenulo u prvi razred :))
Imam nameru da vam opširnije pišem i o mojoj i o njenoj školi u nekom od narednih postova ali zasd predstaviću vam jedano od omiljenih jela moje ćere koje sam spremala 1.septembra.
                                                    PILEĆI KROKETI
POTREBNO JE:
1 pile
200gr slanine
2,3 češnja belog luka
2 jaja
malo prezli
so,biber,začinC
ZA POHOVANJE.
3,4 jaja
prezle
ulje za prženje
ZA PRELIV
2 kisele  pavlake
3,4 izrendana kisela krastavca
malo izrendanog crnog luka
malo seckanog peršuna

PRIPREMA:
Dobro skuvati pile zajedno sa zelenišem za supu.Kad je gotovo vodu procediti i napraviti domaću supicu:))
Ohladjeno pile očistiti od kostiju i kožice i samleti u blenderu (ili mašini za meso) zajedno sa slaninom i belim lukom.Ovoj smesi dodati još dva jaja ,prezli koliko je potrebno da dobijete kompaktnu masu i začine.Pustiti da odstoji 10ak minuta.
Od ove mase praviti željeni oblik ,uvaljati ga u prezle pa u jaja .Ako želite možete ih uvaljati ponovo uvaljati u prezle:))Pržiti u vrelom ulju dok ne porumene.
Preliv za uz krokete napraviti od dve pavlake ,kiselih krastavaca ,luka i peršuna.
PRIJATNO!



Iako se  godinama, već krajem avgusta  spreman za školu  ,ove godine uzbuđenje je bilo dodatno.