среда, 04. август 2010.

KREM ČORBA SA JOGURTOM

Na divnom blogu , Bakers corner ......somewhere in my kitchen .. ima svašta nešto divno za napraviti.
Tek imam nameru da isprobam mnogo toga ali za početak pravila sam meni,malo drugačiju čorbu od tikvica.
Obožavam čorbice ,jako volim i tikvice ali  bosiljak koristi jako retko.
Ovog leta posadila sam ga na terasi i trpam ga u sve sveže salate i sve vrste pica.
I tu je kraj:))
Što se supa,čorbi i variva tiče osnovni začini su mi peršun ,celer i mirođija.(Po onoj "U svakoj si čorbi mirođija"  :))
Čorbu sam pravila baš po receptu koji možete naći ovde i ispala je baš kao Dajanina bar što se izgleda tiče :))
Što se ukusa tiče bila sam malo iznenađena.Da li zato što nismo naviknuti ili sam možda preterala sa bosiljkom,fini kremasti ukus ove čorbe je bio meni i mojima prilično neobičan.
Nravno da zbog toga ,muž i ja nismo odustali :))Smazali smo je ,doduše uz malo više krutona:))
Deca su jela samo krutone,he,he...
Ipak, sledeći put ću je praviti sa peršunom ili mirođijom koja se lepo slaže sa tikvicama!

BAKIN KOLAČ

Naša baba zna da mi ovo volimo pa kad god dolazi ili mi idemo kod nje ,spremi za nas (mislim na decu mada se i mi odrasli ne bunimo)gomilu Galeta ili kako mi više volimo da kažemo Bakinih kolača.
Pa,stvarno,uglavnom ih baba pravi,i uvek su njeni bolji od maminih:)))
A baba ih pravi ovako:
Najpre dobro umuti 4 jaja sa 4 šoljice šećera(one male za crnu kafu).U to doda po 3 šoljice mleka i ulja i na kraju 12 šoljica brašna i jedan prašak za pecivo.
U testo obavezno dodaje i vanilin šećer i limunovu koricu.
Sve dobro izmeša da dobije srednje tvrdo testo,koje formira u kuglice,koje ređa,pritiska i peče u onoj pravoj starinskoj presi.
Leti presu zagreva na ringli električnog šporeta a zimi na "Smederevcu"

U oba slučaja Bakini kolači su super!Iako mogu da stoje dugo ,kod nas se zadrže max 2 dana:))

уторак, 03. август 2010.

SALATA SA KRASTAVCEM I FETA SIROM

Savršena salata za ove vrele dane.
Uz krišku domaćeg hleba može da bude brz ,lagan i osvežavajući ručak.
Ko voli grčku kuhinju,a ja je baš volim,nek izvoli!!!

POTREBNO JE:
1 veći krastavac
1 mali crveni luk
150 gr feta sira
1 velika kašika kisele pavlake
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka
mleveni biber
1 kašika sitno seckanog peršuna,nane i mirođije

PRIPREMA:
Sitno iseckati luk i krastavac a feta sir izgnječiti.Staviti u odgovarajuću činiju i dodati kiselu pavlaku.Začiniti maslinovim uljem,limunovim sokom ,biberom i sitno seckanim začinskim travama.Dobro promešati pa onda još bolje ohladiti.
Servirati uz komad hleba ili uz komplet ručak .Kako ko voli!

PRIJATNO!!!!

понедељак, 02. август 2010.

MAFINI SA VIŠNJAMA

Moja mama je ga je zvala "Masni kolač ",pravila ga je u plehu i obogaćivala  onim što ima u kući.
Voćem,kakaom,džemom....
Pre desetak godina kalupi za male,fine kolače koji se pojedinačno peku  doživeli su ekspanziju.
U njima je ona uglavnom pekla proju,a onda polako prešla i na slatke stvari.
Pravila  ga je  često sa  i sa raznim  dodacima.
Zvali smo ih kolači iz kalupa.
A onda.....A onda su u Beograd na velika vrata stigli Kosta kafe,Coffe drem...... otvorile su se i naše razne kafe poslastičarnice-pekare-picerije-restorani...(ne znam kako bi ih jednostavno nazvala :))  pošto služe sve što je potrebno zaposlenima koji rade od 9 do 5, tačnije po ceo dan.
Na putu za posao,svakog jutra , počela sam da vidjam ljude ,tačnije žene,(muškarci su se izgleda ipak zadržali na Bureku),kako užurbano hodaju sa čašom kafe u jednoj i kolačem u papirnoj korpici u drugoj ruci!
Od Trga do Kalemegdana,znači kroz čitavu Knez Mihajlovu ulicu načičkani su gore navedeni kafići,pa reših i ja da proban ovaj sve popularniji kolačić.
Dobro jutro....Dobro jutro...Kafa i čokoladni mafin.....Izvolte .....Hvala.....370 dinara(trenutno oko 3,5 evra)
Auuuu,nije da nisam najpre gutala knedle ,kafa ipak kod mene u školi košta 8 dinara a pecivo(pravo domaće..svakog jutra ga spremaju naše kuvarice) 40ak!!!
Nema veze,pomislih ,nešto novo,popularno ,fensi -mora da se plati.
Sačekah da dođem do škole,ne umem a i ne volim da hodam i jedem ...i pijem u isto vreme,pa da probam.
Ne znam šta sam očekivala,za te pare verovatno spektakl,i nije ni da sam se razočarala,super je to kolačić.
Pa jela sam ga čitavo detinjstvo i obožavala ga ,i moja ga deca obožavaju danas.
Zovu ga kolač sa višnjama ili već......zavisi od dodataka.
Pravim ga često i na brzaka i sa malo materijala i sa dodacima koje imam........
Ali pečem ga u kalupima za mafine....I sve češće ,ne znam zašto ,zovem ga mafin...
I odjednom masni kolač sa višnjama  postade mafin......

Kako god,evo i recepta.....

POTREBNO JE:
2 jaja
4 šolijice (male, za crnu kafu) šećera
4 šoljice mleka
2 šoljice ulja
5,6 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
2 šolje očišćenih višanja
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
U dubljoj posudi sve sastojke sjediniti i dobro umutiti da se dobije ređe testo.
U kalup za mafine poređati papirne korpice i puniti ih testom ali ne do vrha.Po testu naredjati višnje po želji.Mi ne volimo da ih je previše.
Peći u zagrejanoj rerni na 200C sve dok čačkalica koju ubodete u kolačić iz istog ne izađe suva.
Ohlađene mafine posuti prah šećerom ako želite.