петак, 30. јул 2010.

INTEGRALNI HLEB SA SEMENKAMA

Prvi put sam ga pravila prekjluče pa onda juče,duplu  meru, pa opet danas...
Šta onda učiniti nego podeliti recept sa vama.
Vrlo je jednostavan,ja sam prosto probala,onako odokativno,čisto da potrošim integralno brašno ,koje  već duže stoji.
Ko će da peče hleb po onoj vrućini?
Čim je popustilo ,eto i hleba .
I to kakvog:))

POTREBNO JE:

1 šolja (od 2dl ) brašna
1 šolja integralnog pšeničnog brašna
1 šolja integralnog raženog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike maslinovog ulja
1/2 sirovog kvasca(20gr)
2 šolje mlake vode
semenke susama,suncokreta,lana
PRIPREMA:

Kvasac razmutiti u šolji tople vode sa kašičicom šećera.Ostaviti da nadođe.
U dublju posudu pomešati sve tri vrste brašna i kašičicu soli.Kad je kvasac nadošao sipati ga u brašno i dodati preostalu vodu i maslinovo ulje.Sve dobro promešati, najpre varjačom.
Mešenje nastaviti mikserom sa nastavcima za mešenje barem 5 minuta.Pokriti krpom i ostaviti da raste oko 45 minuta.Za to vreme pripremiti kalupe za hleb ,ja sam ih namazala uljem.
Kad je testo naraslo dodati po okusu semenke lana,susama ,suncokreta.ja sam stavila sve.
Premesiti ga i uz pomoć još običnog brašna formirati hlepčiće.

Ova količina je dovoljna za dva kalupa dimenzija 20puta 8 cm.
Peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 40 minuta.

среда, 28. јул 2010.

SARMICE OD ZELJA


Brzo ,lako i jednostavno,za ove letnje dane!
Nema se vremena,deca ne idu u vrtić pa traže punu animaciju.
U Beogradu smo ali se igramo turista:))
Ipak,prvo recept,iako sam sigurna da ga već znate..:))

POTREBNO JE:

1 veza zelja krupnijih listova
300gr mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka(sitno seckanog)
1 mala šolja pirinča
1 dl vina
začini,ulje za prženje ,voda.

PRIPREMA:Zelje oprati i očistiti od krupnijih peteljki a zatim ga kratko,vrlo kratko blanširati u ključaloj vodi.
U drugoj posudi na ulju propržiti luk pa kad postane staklast dodati meso i zajedno ih  pržiti dok meso ne pobeli.U to dodati opran i oceđen pirinač i sve zajedno pržiti stalno mešajući još minut dva.Skloniti sa vatre i začiniti-so,biber,začin C,aleva paprika...
Kad se fil prohladi ,filovati zelje i praviti sarmice.Ređati ih u posudu koja može u rernu,naliti sa malo vode i vinom i kuvati 10 ak minuta.Zagrejati rernu na 200C i ovako prokuvane sarmice još zapeći u rerni samo dok ne dobiju površinsku koricu.

Pojesti ih u slast poslužene uz kiselo mleko a onda zbrisati negde u prirodu!!!!
Mi smo bili na KALIŠU!

понедељак, 26. јул 2010.

SLADŽA

Jesam li vam pričala o svom komšiluku?
Sa zadovoljstvom ću vam kazati da je fantastičan :)
Živim u zgradi sa 15 stanova u kojima ,hvala Bogu ,raste 14-oro dece uzrasza od 1,5 do 10 godina.
Zar to nije pravo bogatstvo? Pravo bogatstvo je i to što se sve porodice jako lepo slažu,pomažu i druže!
U milionskom gradu kakav je Beograd to je zaista retkost i ja sam prezadovoljna  što sam imala sreću da se iz naselja sa porodičnim kućama gde sam odrasla ipak preselim u ovakvu jednu zgradu .Parkić ispred zgrade naša deca zovu "dvorište". Nije baš dvorište,ako pod dvorištem podrazumevate ograđeni ,održavani prostor ispred privatne kuće ali podseća!
Oivičen je živom ogradom,redovno održavan ,posadili smo cveće i svakodnevno u njemu uživamo.Kako deca tako i mi odrasli.
E sad tema nije naše "dvorište ",već ono šta se u njemu svakodnevno ,u ove letnje dane ,rucka,njupa ,liže i grize.
I to obično puta 10-ak.
I to vam , kad se pomnoži sa dva , pre podne i po podne  jeste pravo bogastvo !
U bukvalnom smislu reči.
Pričam o SLADŽI iliti sladoledu,omiljenoj dečjoj poslastici leti.

Rekoh na početku da se u komšiluku svi družimo ,da su deca uglavnom zajedno što u parku što po kućama.
Kad jedno zatraži sladoled ,računajte da je to puta 10.Pa još puta dva.
Vrtimo se uglavnom u krug.Pre podne plaća  prizemlje po podne prvi sprat,sledeći dan drugi sprat .....pa ponovo.....

A onda jednog dana ,mignone  sa bloga La cusine creative ,
je objavila osnovni  recept za sladoled i to bez svežih jaja(taj imam,ali se nisam usuđivala da ga pravim od kad imam decu).
Od tada bar dvaput nedeljno jedemo SLADŽU iz domaće radinosti.
Deci se naravno više sviđa čokoladni ,pa njega nikako da uslikam.Pojede se uvek i vanila iako ga pravim u duploj pa i troduploj meri kad znam da stiže "cela ekipa iz dvorišta"

Probajte i uživajte!