среда, 30. јун 2010.

ČORBICA

Ne znam zašto je moja mama jedino ovu čorbu uvek zvala Čorbica.
Valjda zato što smo je svi uvek jako voleli i rado jeli.Možda zato i što je tako jednostavna za napraviti .Ja je volim i zato što mi često zameni i čitav obrok.Doduše ,tada se ne zaustavim samo na jednom tanjiru.
U našem domu često je na meniju i pravimo je ovako:

U dubljoj šerpi skuvati pileću sitnež(obzirom da roditelji mog muža u selu gaje piliće u frižideru često imam domaću supu koja mi preostane od nedeljnog ručka-domaći pilići znaju baš da budu masni a mi ne volimo previše silne supe pa ja onda dodam vode i ostavim deo sa strane)
E ,onda preko radne nedelje na brzinu spremim Čorbicu.
Kad supa ili bujon provri ,dodam dve narendane šargarepe,kratko prokuvam slonim sa šporeta i u to dodam jedno umućeno jaje i pola kisele pavlake(ukoliko ne volite da vam se prave "krpice"umutite samo žumance i pavlaku razblaženu sa malo mleka)
Čorbica je gotova ,samo je još začinite po ukusu!
Iako znam da začin C nije baš naročito zdarav ,ipak ga koristim+so i naravno šareni biber.
I onda sednem ,prinesem tanjr i mmmm....uživam!

PANDA HLEB

Uovomesečnoj igrici Kuvarijacije koju je pokrenula mamajac ,tema je hleb.
Po svaku cenu sam želela da učestvujem,jer mi se baš dopalo kako izgleda hlebić.
Napravila sam ga ,naravno u poslednjem trenutku,tačnije sinoć,mrtva umorna pa je takav i rezultat.
Elem,hleb je jako ukusan i vrlo interesantan deci ( ipak su prepoznali  pandu, hi,hi...)ali mene je prilično namučio.
Da li zato što imam problem sa suvim kvascem ili šta ali testu je trebalo  sto godina da nadođe .takođe me je mučila veličina tj.minijatura hleba i na kraju pošto sam poštovala vreme pečenja iz orginalnog recepta a moja rerna izgleda niije ,malo sam ga prepekla!
Ovo su rezultati,pa vi procenite sami!
Bez obzira na sve,hlebić je jako ukusan ,nestao je začas,pa ću ga sigurno ponovo praviti  u duploj meri i sa malim  izmenama.

уторак, 29. јун 2010.

SLANI MAFINI SA FETOM I VLASCEM,FBI RUKAVICE, PIPI U MOJOJ KUHINJI

SLANI MAFINI SA FETOM I VLASCEM

U ovomesečnoj igrici FBI Rukavice koju je pokrenula mamajac sa Bloga Cooks and Bakes,
pod istragom je simpatični blog sa još simpatičnijim nazivom Pipi u kuhinji
E, pa kod Pipi u kuhinji ima svega nečeg interesantnog za pojesti al po običaju vremena je malo pa ja, iako sam odabrala tri recepta stigoh da napravim samo ovaj.
Sigurno ću kad stignem isprobati i Pitu sa makom koju obožavam ali mafine sam odabrala i zato što sam skoro od mog dragog druga Mirka dobila rasad Vlasca .
 Sada na mojoj majušnoj terasi u jednoj žardinjeri  sem Vlasca raste još par začina.
Za razliku od moje mame koja je čarobnica sa biljkama(u kući ima pravu malu botaničku baštu) ja nisam naročito vešta sa zemljom i biljem.
Zato sam moj domaći, još uvek bujni  vlasac (u stalnom sam strahu  da mi ne uvene ,propadne il već šta.....  rešila da što pre iskoristim :).
Mafine sam radila tačno po receptu i jako su fini , deca su ih u slast smazala.
Ipak , po mom ukusu  bi mogla da se stavi još koja kašika seckanog vlasca,čisto da se još malo zazelene.

недеља, 27. јун 2010.

UŠTIPCI OD TIKVICA

U ovovmesečnoj igrici Ajme,koliko nas je,koju je pokrenula monsoon,tema su tikvice a zadala ju je Dijana sa bloga Baker s corner.
Moja prva a na nadam se ne i poslednja :) ulaznica,(svašta sam planirala,a gle koji je datum!!!)  za ovaj krug je ovaj jednostavni a ukusni receptić.
Potrebno je:
2 tikvice
2 jaja
brašno(po potrebi)
1 kašičica praška za pecivo
1kašičica parmezana
pola vezice sveže mirođije
so,biber i začin C

Tikvice oprati,očistiti ,izrendati ,začiniti i ostaviti da odstoje .
Umutiti 2 jaja ,dodati oceđene tikvice,parmezan,sitno seckanu mirođiju ,prašak za pecivo i brašna toliko da se dobije ređe testo.Dobro izmešati i kašikom vaditi uštipke .
Uštipke peći par minuta sa obe strane u dobro zagrejanom dubljem ulju.
Ocediti ih na papirnom ubrusu i služiti  uz sos od mirodjije.
Tikvice i mirođija su ,po meni,sjajna kombinacija ,pa mirođije ovde ima i u uštipcima i u pavlaci(Sos)
Uz pileće ražnjiće,mmmmm...