четвртак, 20. мај 2010.

FINI PRILOZI

Ne kažem da ostali prilozi koje koristim nisu fini ,nego prosto nisam znala kako da naslovim ovaj post.
Nemam nešto inspiracije za pisanje,danas je bio  jedan od onih dana......
Ipak bilo bi mi žao da vam ne pokažem ove slatke ideje za prilog.
Neću pisati ni recepte jer sigurna sam da svi znate da napravite krompir pire i da u isti urolate kuvanu šargarepu .
Recept BEŠAMEL RIŽA je uzet sa bloga Kuvarica na trapezu  i možete ga videti  ovde

среда, 19. мај 2010.

ČORBA OD KELERABE ili WINX ČORBA

Šta reći o biljčici sa tako čudnovatim nazivom.KE-LE-RA-BA!!!
Kao mala ježila sam se i  na reč povrće  a kamoli na- keleraba.Uvek mi je zvučalo strašno! Sa tom gomilom nesrodnih suglasnika.
No svašta se promeni u životu,naročito ,što kaže moja mama,kad dobiješ decu!
Eeeee,ja sam i spanać počela da jedem zbog istih.Mislim dece!
Keleraba je nećete verovati postala gotovo redovna na našem stolu.
Ali već sam pominjla, samo... u neprepoznatljivom obliku,tj.kao krem čorba.
Ovu sam nazvala Winx i uz gomilu pričica da je baš ova čorbica omiljena Flori i Bloom(omiljeni likovi mojih devojčica),obe su je u slast popapale a bogami i ja sa njima.
Topla preporuka za ovu zdravu,blagu i veoma ukusnu čorbicu.
Ova moja nastala je kombinacijom raznih recepata koje sam pronašla na Netu.
POTREBNO JE:
  • dve kelerabe
  • dva struka mladog luka
  • jedna veća šargarepa
  • jedno žumance
  • pola kisele pavlake
  • so,biber,začin C,kašika brašna,malo ulja
  • goveđa supa ili kocka za goveđu supudva parčeta hleba (može i starog)
 PRIPREMA:
  1. Kelerabu oprati,očistiti i iseći na sitnije komade i staviti da se kuva.Kad potpuno omekne skloniti šerpu  sa šporeta malo prohladiti kelerabu  i dobro je propasirati ručnim blenderom.
  2. Udrugoj šerpi zagrejati  malo ulja i na njemu propržiti sitno seckani mladi luk i narendanu šargarepu a onda dodati i pasiranu kelerabu pa i nju kratko pržiti.
  3. Na kraju još dodati i kašiku brašna i naliti supu pa sve zajedno kuvati 10ak minuta.
  4. Skloniti sa vatre i u čorbu polako umešati umućenožumance sa pavlakom.
Uz ovu čorbicu odlično ide nakockice sečen hleb propržen namaslinovom ulju.

Mmmmmmmm, ke-le-ra-ba....

недеља, 16. мај 2010.

ROLNICE SA GORGONZOLOM

U poslednje vreme često uraznim varijantama koristim  jače sireve .
Posle napornog dana ,parče gorgonzole, komadić pršute i čaša dobrog vina i meni i mom dragom baš onako zna da legne.Zezamo se da smo omatorili jer  su nam  do skoro pica i pivo bili vrh.Sada  sve češće provodimo više vremena u kuhinji ugađajući sebi.Jedna od meni dobitnih kombinacija je meso i gorgonzola.

U prošlom broju "LISE" izašao je ovaj recept koji sam ja malo prilagodila mom ukusu.

Svinjske rolnice s gorgonzolom
-sastojci za 4 osobe:
  • 4 tanke svinjske šnicle
  • po jedna vezica peršuna i bosiljka
  • 4 režnja pršute
  • 100gr gorgonzole
  • 2 kašike ulja
  • 200ml supe
  • 125 ml kisele pavlake
  • so,biber
1.Šnicle posolite i pobiberite.začinsko bilje naseckajte.na šnicle stavite po režanj pršute,pospite sa pola
količine začinskog bilja.preko toga razmtvite2/3 gorgonzole,šnicle urolajte i učvrstite.

2.Rolnice propržite na vrućem ulju sa svih strana ,podlijte supom i polupoklopljeno dinstajte oko 50min

3.Izvadite rolnice iz sosa ,umešajte ostatak začinskog bilja i gorgonzole u sos,na kraju dodajte pavlaku,stavite na vatru da provri.

Pošto sam u zadnjem trenutku odlučila da pravim rolnice i to samo jer sam imala gorgonzolu u frižideru,rolnice sam pravila od pilećeg belog mesa,umesto pršute stavila sam prašku šunku a umesto svežeg, sušeni bosiljak.
Rolnice su  ipak ispale veoma,veoma ukusno
Kao prilog možete poslužiti krompir ili neku testeninu.

Ja sam ovaj put koristila običan pirinač obojen sa malo kurkume.





                                                     I još malo lepote sa Divčibara.
                                                               U iščekivanju gola na turniru u fudbalu.

                                                                 
                
                                         I,GOOOOOOL!!!