среда, 14. април 2010.

PILAV

Pošto sam dosad uglavnom hvalila kulinarsko umeće moje svekrve,red je da nahvalim i moju mamu.
Moja mama pravi najlepši pilav na svetu!
Kao verovatno i sve ostale mame.
Evo recepta moje mame:
 POTREBNO JE:
  • pola pileta
  • 1glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 250gr pirinča
  • so biber,začin C,kurkuma
U većoj šerpi  dobro skuvati pola pileta(pile sečeno uzduž,kuvate znači jedan batak,jedno krilo,pola leđa,pola grudi...).
Kad je meso skuvano tako da lako može da se odvaja od kostiju,izvaditi ga i staviti da se ohladi a supu sačuvati.
Na ulju propržiti veću glavicu luka,sitno (što sitnijeee)seckanog
.Kad postane staklast dodati dve na (sitnee)kockice seckane šargarepe.
Kratko propržiti.
U to dodati 250 gr pirinča(u ovom slučaju to je beli,ali može integrali) ,sve zajedno pržiti još par minuta uz stalno mešanje.
Na kraju postepeno dodavati pileću supu dok se pirinač skoro ne skuva.
Ohlađeno meso odvojiti od kostiju i kožice ,kidati na sitnije parčiće i dodati u pirinač.
Začiniti po ukusu.Ja stavljam so,šareni biber,začin C i obavezno kašičicu  kurkume da bi pilav dobio ovako lepu žutu boju.
Sve zapeći u rerni na 200C oko 20- ak min.
Služiti uz zelenu salatu.

Posted by Picasa

ANANAS TORTA



Ovog meseca u igri FBI rukavice koju je pokrenula mamajac ,pod istragom je blog Gastrodiva.

Jooj ,čega tamo sve nema!
Meni su naravno ,kao velikom sladokuscu za oko  prvo zapale torte.
Obzirom da mi je ovo prvo učešće u igri rešila sam da se počastim.
Ananas torta je zaista je predivna!
Kremasta ,voćna ,brzo se pravi -baš po mome ukusu!


Posted by Picasa

понедељак, 12. април 2010.

PARADAJZ SOS


Običan paradajz sos!
Ko to još ne zna?
Dugo sam razmišljala da li uopšte da postavljam post sa ovako jednostavnim receptom?!
Ipak ,hoću!
Evo i zašto.
Pre par godina, ni ja nisam znala da ga napravim!
Dok smo se zabavljali,moj muž je najveći deo godine živeo sam,roditelji su mu se u Beograd vraćali samo zimi.Leti bi se "na praznoj gajbi" okupljala "ekipa" i preko dana "blejala" a uveče izlazila.
Nismo se baš baktali kuvanjem !Ma uopšte nam ,iskreno ,nije ni bilo bitno šta ,kad i kako  jedemo!
Doduše ,moram da naglasim da je moja svekrva dolazila bar jedanput nedeljno da "nakuva"hrane za dete.
Elem,ne znam uopšte kako smo došli na to da ja te Nedelje spremam ručak u kućnoj varijanti,ali za malo sam se baš na sosu skroz izbrukala!

Za recept smo ipak zvali Keku-muževljevu tetku!
I ovom prilikom joj -Hvala!
Izvukla sam se!!!

Evo i famoznog recepta:

U šerpici zagrejati malo ulja.(volim ovo šerpica,malo ulja???!!!ali prepričavam recept kako sam ga ja čula)
Na zagrejanom ulju propržiti kašiku ,dve brašna a kad blago porumeni usuti oko dva dl domaćeg paradajz soka.Kad se sos počne zgušnjavati dodati jednu kašičicu šećera.

I to je to.

I ja sam ostala bez teksta,verujte!!
Posted by Picasa