петак, 02. април 2010.

KREM ČORBA OD PRAZILUKA

Bogata trpeza uvek počinje dobrom i jakom čorbom.Čorbe su se na našoj trpezi odomaćile i zbog stalne prezauzetosti  svih postale su glavni deo obroka,Uz dobru čorbu i nešto malo priloga ,eto dobrog i brzog ručka!
Idealno za zaposlene domaćice!
Postoje razne vrste čorbi.
"   Poznate su lagane čorbe od posnih mesa(pileća,ćureća,teletina) i masne čorbe(govedina ,svinjetina)
U posne čorbe ubrajamo čorbe koje pravimo od povrća sa malo začina i prirodnih zaprški.
Neke čorbe moraju po svom  sastavu biti kisele pa prilikom njihovog spremanja to moramo imati u vidu.Takva je čorba od svinjskog mesa.
Za čorbe se upotrebljavaju kosti koje u sebi sadrže koštane srži.Koristi se i sveže meso,uglavnom delovi koji se ne mogu koristiti za prženje i li pohovanje.
Čorbe se služe tople ,najčešće posle toplih predjela,sa i bez priloga.Kao prilog čorbama upotrebljavaju se domaća rezanca,kuvan krompir i drugi prilozi od testa.Često,meso od koga se pravi čorba,upotrebljava se sa prilozima kao glavno jelo posle čorbe.
U nekim našim krajevima poznate su svadbarske čorbe i to one koje se služe za vreme jela i kisele čorbe koje se služe u toku svadbe i posle jela."
U svakom slučaju ,bez dobre čorbe nema ni dobrog ručka!

POTREBNO:
  • Pileća sitnež ili (kad nemate vremena)kocka za supu
  • 2 srednja  praziluka
  • 2 krompira
  • kašika maslaca
  • 2 žumanceta
  • 2kašike pavlake
  • so
Praziluk očistimo od zelenog lišća i beli deo isečemo i obarimo sa krompirom.
sve propasiramo i prelijemo supom od pileće sitneži ili supom od kocke.
Dodamo so ,maslac i 2 žumanceta umućena u kiseloj pavlaci.

Ja volim da ovu čorbu malo zakiselim limunom.Probajte!



Posted by Picasa

четвртак, 01. април 2010.

PILETINA U GORGONZOLA SOSU




Veoma volim sir.
Svih vrsta.
Jedan od omiljenih mi je Gorgonzola ili "Buđavi sir"
Prvi put sam ga probala kao devojčica.
Moj tata je radio blizu "Beograđanke",u kojoj je tada bila jedna od najsnabdevenijih samoposluga u Beogradu.Svako malo, donosio nam je po neki specijalitet.Mi deca radovali smo se naravno najviše slatkišima ali ja sam uvek bila rada da probam i ostalo.Upozoravao me je da mi se možda neće svideti ,da je jak.Ipak bila je to ljubav na prvi pogled.
I kad su prošla sva ova naša nesrećna vremena,sankcije,bomberdovanje.....i kad se na rafovima najpre "Maxi"ja.a posle i ostalih mega,ultra,hiper ...marketa(koje uzgred budi rečeno ne ljubim preterano,pre sam za pijacu il' piljare) pojavio "Buđavi" ,bila sam oduševljena.
Najčešće ga jedemo onako uz vince il meze,ali otkad sam u Subotici u jednom restoranu jela  Ćuretinu u gorgonzola sosu,ovo jelo postalo je redovno  na našem stolu
Ovoga puta je samo umesto ćuretine upotrebljena piletina.

POTREBNO JE:
  1. 2 pileća bela mesa
  2. 100 gr gorgonzola sira
  3. 100 gr pavlake za kuvanje
  4. 100gr kisele pavlake sa 20% masnoće
  5. 100 gr kačkavalj(koji se dobro topi)
Meso iseći na filete,blago izlupati i začiniti solju i biberom.Pazite da ne preterate jer je sos prilično jak.
Ostaviti pola sata da odstoji.
Dok se meso odmara,u dublju šerpicu narendani kačkavalj,jednu i drugu pavlaku i gorgonzolu.Sve dobro izmešati i istopiti na srednje jakoj vatri.Skloniti sa šporeta .
Na gril tiganju ili roštilju ispeći pileće filete.
Meso preliti sosom i služiti uz prilog koji volite.
Meni se nekako najviše sviđa pomfrit, iako sam ovoga puta kombinovala sa kuvanim krompirom i prokeljom.




Posted by Picasa

среда, 31. март 2010.

ROLOVANA PILETINA I RIŽOTO SA TIKVICAMA


Kada nemam jasnu ideju šta ću za ručak,kada nemam ni  mnogo vremena da isti spremim jer smo čitavo prepodne bazali po gradu,a slučajno imam čorbicu od juče,e onda se obično desi gozba .Bar za nas!
Em smo svi jako gladni,em svi ovo jako volimo.

"Čorbica od juče" je u stvari" Čorba od brokolija i karfiola"a u ovom slučaju "Supa za princeze".Zašto za princeze?
Naime moje princeze,tačnije mladja princeza ,ne voli da jede ništa što je zeleno.Iz supe vadimo peršun,iz pite zelje,  iz krompira blitvu...
Znate,ja sam prosvetni radnik i dvadesetoro drugaka nekako ubedim da pojedu bar deo svog ručka,čak i kad je na meniju u  školi " Čudnovata musaka od spanaća "

Eeeee,ali sopstveno dete!Nema šanse!!

Pokušavala sam raznim metodama: molila,kumila, smišljala priče pa čak i pisala  pesme , podmićivala,ucenjivala,pretila pa čak i kažnjavala.  Bez uspeha!

Ponekad bi kad se naša draga zainati moj muž i ja igrali onu igru Dobar i loš policajac.Pogađate ko je u toj priči loš !!!
Tata na kraju uvek popusti !
Popustih i ja ,sa grižom savesti(jer svaki put princeza jede zasebno,al bar jede)  i rečenicom moje sestre koja mi je ranije dok sam pametovala kako treba sa decom  stalno govorila:"Videću te kad bubeš imala sopstvenu decu!"
Tako i bi .Tešila sam se onom ;"Tvrda glava- urođena mana "i stvarno sam prestala da je teram.Sve dok prošle godine ne dobih ručni mikser,blender ,kako god !
Normalno ,u početku blendirala sam sve što sam stigla!  Da isprobam mikser!
Tako jednom na red dođe i ova čorbica.Puna vitamina,a zelenom ni traga.
I,desi se čudo!!!
Zla čorba sa zelenim ,kvrgavim stvarčicama postade zlatnožuta ,kremasta" Supa za princeze"
Uuuhhh!!Čitavu ovu,ovoliku priču ispričah samo zato što se na slici ne vidi ni brokoli ni ni karfiol.
U svakom slučaju "Supa za princeze" je postala omiljena mojim princezama ,a mama prosvetar će se truditi da sledeći put ne bude ovoliko opširna!
POTREBNO JE:
1 manji karfiol
1 brokoli
2,3 šargarepe
voda ili supa(domaća a može i kocka)
2,3kašike ulja
2 kašike brašna
1 žumance
pola kisele pavlake
limun,peršun, začini

U šerpi zagrejati ulje i dodati dve ravne kašike brašna.Kratko propržiti brašno pa naliti vodom ili supom.Kad provri staviti oprano i očišćeno povrće.Kuvati oko pola sata.Kad je povrće skuvano skloniti ga sa vatre ,malo prohladiti i izblendirati.
U tako dobijenu krem čorbu  dodati žumance umućeno sa pavlakom,začiniti po ukusu i poslužiti.
Čorbu možete dodatno zakiseliti  limunom i ukrasiti peršunom,ako volite ZELENO!

E,sad i ono zbog  čega je ovaj post započet.Rolovana piletina i rižoto sa tikvicama.

POTREBNO JE ZA PILETINU:                          ZA RIŽOTO:
                                          
2 pileća bela mesa                                            1 veća glavica crnog luka
100gr šunke                                                     1/2 šolje za belu kafu pirinča                                                      
100gr kačkavalja                                              1 tikvica                                          
3,4 jaja                                                             1 šargarepa
prezle                                                                2 kašike parmezana
susam                                                                1 dl belog vina
                                                                         kocka za supu  ,beli biber                                           
parmezan                                                           komadić putera i malo ulja
so,šareni biber,začin C
ulje za prženje

PRIPREMA PILETINE:
  1. Meso iseći na tenke šnicle,izlupati ih i začiniti(ne preterujte sa začinima jer su i šunka i kačkavalj slani) Ostaviti da malo odstoje ako imate vremena,ako ne ,ne mora.
  2. Staviti ulje u dublji tiganj i dobro ga zagrejati
  3. Pripremiti tri posude,jednu sa umućenim jajima,drugu sa prezlama i parmezanom i treću sa susamom
  4. Na pileće šnicle staviti listić šunke,malo narendanog kačkavalja i urolati ih u rolnicu.
  5. Rolnice uvaljati najpre u prezle pa u susam pa u jaja.
  6. Pržiti  ih u vrelom ulju dok ne porumene
PRIPREMA RIŽOTA
  1. Pirinač oprati i skuvati ga tako da bude čvrst
  2. Očistiti luk i sitno ga  iseckati 
  3. Očistiti,tikvicu i šargarepu i takođe ih sitno iseckati
  4. Zagrejati ulje i puter
  5. U zagrejanu masnoću dodati luk i pržiti ga dok ne postane staklast
  6. U luk dodati prvo šargarepu ,kratko je propržiti pa dodati i tikvice
  7. Kad je povrće postalo mekano,dodati poluskuvani pirinač
  8. Sve zajedno kratko pržiti a onda dodavati po malo vode i kocku za supu.Stalno mešati
  9. Pri kraju dodati i vino
  10. Kad tečnost gotovo nestane u rižoto dodati parmezan i i eventualno neki začin po želji(i kocka za supu i parmezan su već sami po sebi prilično slani)
Posted by Picasa