четвртак, 04. март 2010.

Umesto hleba

      Znate one dane kad za 10 ak sati uradite toliko stvari da se ni ne sećate šta je bilo jutros.Takav je danas bio moj dan.Od ranih jutarnjih sati i spremanja i odvodjenja dece u vrtić,preko privatnog posla ,pa škole ,gde zbog 8.marta  i predstave za Dan škole ne znam gde udaram,obratilo mi se makar stotinu ljudi,što malih što velikih.Za to je potrebna veeelika koncentracija i dobro grlo.Ovakvim danima imam osećaj ,verovatno zbog ogromne količine potrošene energije(izgovorim bar 10 000 reči,inače dokazano je da prosečna ženska osoba dnevno izgovori oko 8000reči) da svi nešto zahtevaju od mene: mama,mama,....učiteljice,učiteljice...ženo,ženo.....,koleginice,koleginice.....
       Zato ovakvim  danima , kad su još ko danas kišoviti i tmurni , kad uveče konačno dođem kući imam potrebu da ćuuuutiiim.

        Ili još bolje da čutim i mesim.To me opušta.
Neko ide u SPA centar,neko vežba,reko bi moj muž,.a ti mesiš.
        Šta ću kad volim!
Inače ,ovi hlebići(kako ih zovu moje ćere ) su čista improvizacija.Recept bi glasio ,otprilike ovako
 POTREBNO:   
750gr prosejanog brašna
4dl vode sa malo mleka
1 jaje
50 gr putera
1 sirovi kvasac
 1kašičica šećera 
1 kašičica soli

PRIPREMA:
Kvasac rastopiti u toploj vodi u koju smo dodali malo mleka i kašičicu šećera.Kad nadođe sipati ga u  posudu sa brašnom u koje smo dodali jaje i puter.Dobro umesiti testo kao za kiflice.Ja testo obično zamesim u plastičnoj vangli koja može u mikrotalasnu.Kad je testo dobro izrađeno ,vanglu dobro zatvorim providnom folijom a onda foliju probušim na 2,3 mesta da testo ima vazduha.Stavim  testo u mikrotalasnu uključenu na najače svega 10sec,a onda ga ostavim da odstoji u zatvorenoj rerni još oko 15,20min.

Testo premesim i od njega pravim loptice,poređam ih u pleh obložen peki papirom,pustim da još malo narastu i pečem u rerni na 200c oko 15 min.

I onda uživam!!!
 

Posted by Picasa

уторак, 02. март 2010.

Crni kiseli hleb

. Često nam dolaze  prijatelji na kafu i čašicu razgovora.

Na radost svih,ta kafa se lako pretvori u degustaciju raznih već isprobanih ili  novih recepata.

Šta ,međutim,pripremiti za "mezetluk"kasno popodne a u kući nemate ni mrvicu hleba.

E pa,pošto deca ne jedu Špansku pitu a Proju smo jeli predhodno veče na meniju smo imali"Homemade večeru."

 Za hleb je obično potrebno više vremena zbog dizanja testa,ali u ovakvim situacijama,živela mikrotalasna!
Za čitavu izvedbu potrebno je oko sat vremena.što i nije strašno ,jer je rezultat fenomenelan!

Sve što vidite na sličicama,sem naravno maslina,je domaća proizvodja.Made in ŠIMANOVCI.
Potrebno je:
  1. 375gr raženog brašna
  2. 375gr pšeničnog brašna
  3. 75gr susama +za posipanje
  4. sirovi kvasac
  5. 1/2 l mlake vode
  6. 1 kašičica soli,1 kašičica šećer

Priprema: 
  • U malo mlake vode u koju ste dodali malo mleka  razmutiti sirovi kvasac i kašičicu šećera.Ostaviti da kvasac nadodje.
  • Od brašna ,kvasca i preostale vode zamesesiti glatku masu u koju pri kraju dodati 75 gr susama.
  • Testo ostaviti na toplom oko 45min(ili u mikrotalasnoj 15-ak) da naraste,a onda ga na dasci ponovo temeljno izraditi
  • Od testa oblikujemo 5 velikih kugli,složimo ih u namašćenu, mrvicama posutu četvrtastu tepsiju i ostavimo na toplom da ponovo malo naraste.
  • Svaku kuglu zarežemo užduž ,premažemo vodom i pospemo susamom .
  • Pečemo na 250c oko 35 min