понедељак, 15. фебруар 2010.

Mimoza


Danima se već Knez Mihallova sva žuti od mimoza
.
Sem visibaba i ljubičica koje u Beogradu najavljuju da nam je proleće blizu(mada se po preključerašnjem kijametu ni ne naslućuje)Mimoze pristigle iz Herceg Novog takođe su prvi vesnici proleća.

Ja volim i proleće i mimoze ali i salatu nazvanu baš  po ovom cvetu!
POTREBNO:
  • 2,3 krompira srednje veličine
  • 200 gr majoneza
  • 200ml kisele pavlake
  • 200 gr šunke
  • 2,3 jajeta +žumance za ukrašavanje
  • 200 gr kačkavalja
PRIPREMA:

Obariti 2,3 krompira srednje veličine.U dublju posudu ih narendati i posoliti.

Preko krompira premazati sa 100gr majoneza(pošto ja ne jedem majonez ,koristim samo kiselu pavlaku)

Preko toga narendati 200 gr šunke .

Premazati sa 200gr pavlake

Odozgo narendati 2,3 kuvana jajeta

Premazati sa 100 gr majoneza

Na kraju narendati 200 gr kačkavalja.

Ukrasiti izmrvljenim žumancetom.


Posted by Picasa

Jelka od palačinki

Još pre Nove godine u časopisu" Blic Žena KUHINJA" pronašla sam  ovaj presladak  receptić i još slađu ideju  za novogodišnju jelku od palačinki.
    S ponosom ističem da je       "Jelku"    u rubrici  " kuvamo po kućama" pravila Aleksandra Lazić ,učenica V razreda OŠ "Kralj Petar I" u Beogradu.

     Zbog svih ovih silnih praznika i gomile slatkiša koje smo spremili i pojeli ,palačinke su  u našoj kući na red došle tek pre neko veče i to u sitne sate.Pominjem sitne sate zbog skromne dekoracije jelke,u kući smo imali samo ove srebrne kuglice,ali smo se sjajno zabavili praveći samu jelku.Aleksandrina jelka bila je ukrašena mnogo bogatije i maštovitije.
      Sigurna sam da svako od nas (pa i ja) ima neki svoj recept za palačinke,ali ja ću ovde objaviti kompletan Aleksandrin recept,kao zahvalnost i dokaz da i nastavnici mogu svašta da nauče od svojih đaka,samo ako  ih pažljivo slušaju i gledaju.
 

Potrebno je:
  • 2 jajeta
  • malo soli 
  • 150 gr brašna
  • 300 ml mleka
  • oko 50ml ulja
  • malo kakaoa
  • nekoliko kapi prehrambene boje
ZA FIL:

čokoladni krem,mleveni keks

ZA DEKORACIJU:

kokosovo brašno,zlatne perle,gumene bombone,cvetići

Priprema:
  1. U sud razbijte jaja i izmutite ih.Umućena jaja posolite i ponovo promešajte.Dodajte brašno i dobro umutite da se razbiju grudvice.
  2. U smesu sipajte mleko i malo ulja,te mešajte da dobijete ne previše retku smesu.
  3. Odvojite količinu dovoljnu za jednu palačinku,dodajte kakao i izmešajte.
  4. U preostali deo dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje.
  5. U podmazanom i dobro zagrejanom tiganju ispecite jednu braon i 14 zelenih palačinki.
  6. Palačinke filujte kremom i pospite mlevenim keksom,pa savijte prvo na pola pa na četvrtinu.
  7. Savijene palačinke složite u obliku jelke.
  8. Jelku pospite kokosovim brašnom,ukrasite perlicama i gumenim bonbonama.
Ili pustite mašti na volju pa ukrasite kako želite.