четвртак, 04. фебруар 2010.

KOKOS KIFLICE

Moja deca ,ljubi ih majka ,obožavaju slatkiše .
Naravno sve što  je "kupovno" je omiljeno.
Iako redovno pravim  i torte i kremaste kolače,nijedna ne jede  ništa od toga.
Starija voli "Teticinu tortu" a mlađoj je vrh "Baba Lolin kolač sa višnjama".
Pogađate!?
Obe vrste  su sa dosta testa i minimalno fila.
Kolač sa višnjama sam počela redovno da pravim ali pravo da vam kažem, Teticinu tortu koja ima 3,4 kore koje se peku ,nikako da se nakanim.
U zamenu za nju strija princeza je iz vrtića donela (ali stvarno)recept za ove brze i super jednostavne kolačiće.
Usput dok ih zajedno pravimo ,super se zabavimo.

POTREBNO:
  • 500gr brašna
  • 250gr putera(margarina)
  • 150gr šećera u prahu +100gr za posipanje kiflica
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 gr kokosovog brašna
  1. Obložiti dva pleha peki papirom 
  2. Penasto umutiti puter i šećer u prahu
  3. Dodati jaja i još malo mutiti
  4. U ovu masu dodati brašno i prašak za pecivo
  5. Na kraju dodati kokosovo brašno i dobro umesiti testo
  6. Od  testa praviti najpre kuglice a potom od njih kiflice
  7. Ređati u pleh i peći na 200C oko 15min
  8. Tople kiflice posipati(Ja ih uvaljam) u prah šećer

Gocine kiflice

Goca je moja snajka ,rodom iz okoline Sombora,znači Vojvođanka- majstor bez premca za dizana testa.Svi u familiji volimo njene neprevaziđene krofne,ali moj favorit su  ipak ove kiflice.

Moj muž je takođe poreklom Vojvođanin,ali što se hrane tiče ipak prilično razmaženi Beograđanin.

 Ove kiflice su fantazija  čak i za njegova osetljiva nepca .Kad god hoću da ga odobrovaljim spremam ove kiflice(Put do muškog srca......)

POTRENO JE:
1kg brašna
4 jaja +2 jaja za premazivanje
1 sirovi kvasac
8 ravnih kašičica šećera
2 prepune kašičice soli
1/2 l mleka
3 šoljice ulja
250gr margarina

PRIPREMA
1 .Kvasac podmesiti u toplom mleku.Kad nadođe zamesiti  glatko testo od svih ovih sastojaka i ostaviti na toplom da  se podigne 40-ak minuta.(Ja ovaj postupak skraćujem tako što plastičnu posudu sa testom pokrijem providnom folijom,foliju bocnem na 2,3 mesta,pa je ubacim u mikrotalasnu na 10sec i ostavim testo unutra bez otvaranja rerne.Testo se ovako podigne za 15ak minuta)

2. Testo podeliti na 8 jufki,svaku rastanjiti u obliku kruga i podaliti na 8 trouglova pa filovati 

3.Po receptu fil je 1/2kg sira i 2 belanceta(ja obično unutra trpam šta mi se zatekne u frižideru.Poslednjih par puta na insistiranje mladje princeze to je pica punjenje-šunka,kačkavalji, kečap)

4. Gotove kiflice premazati žumancetom i po želj iposuti susamom
.
5. Ređati ih u pleh obložen peki papirom.Odozgo narendati margarin(na jedan pleh ide otprilike pola margarina.Ovo ćete najlakše učiniti ako margarin kratko držite u zamrzivaču)

среда, 03. фебруар 2010.

BUREK

Već sam pisala da sam relativno skoro otkrila ovaj prelepi blogerski,  kulinarski svet.Pisala sam i da sam oduševljena gotovo profesionalnim fotografijama,fenomenalnim postovima i kreativnim kuvaricama.


Prvo što me, onako, baš fasciniralo je bio BUREK .

Zaista sam bila ubeđena da je napraviti burek nešto ravno odlasku u Kosmos.
Divila sam se pekarima koji lagano razvijaju testo i nonšalatno ga bacaju preko glave.
Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću ga i ja napraviti. I to olako!!!
Zahvaljujući prelepim slikama i savršenom objašnjenju uspela sam iz cuga!

Ja inače obožavam Burek(zato  ga iz poštovanja pišem velikim slovom).Prošle godine,dok sam radila pre podne,sve moje koleginice bile su opsednute zdravom hranom.Svaki dan su za veliki odmor iznosile posudice sa spremljenim zobenim,ovsenim,kukuruznim pahuljicama.Pa onda pšenične klice,integralne pločice i ko zna još kakve zdrave hrane.Na kraju, sve se zaliva nemasnim mlekom ili jogurtom od 0,1% mlečne masti.
Prosto me je bilo sramota da ja na stolu razmotam masni papir sa Burekom!!!( Nije da ja ne volim corn flakes i musli,al burek je burek)
Ove godine  radim popodne a naše kuvarice sjajno kuvaju pa mi je malo glupo da ručam Burek.


Zbog svega ovoga Burek po receptu Mamamaje a sa bloga Cooks and Bakes pravim skoro svakog vikenda za doručak.


Toliko sam srećna što sam uspela , a Bogami i moj muž ,da je naš entuzijazam prešao i na decu.
Moja starija ćerka koja je predškolac u vrtiću se pohvalila kako njena mama zna da pravi PRAVI BUREK.


A mama ,raste li raste.Što od ponosa ,što od Bureka!

понедељак, 01. фебруар 2010.

Male ,velike stvari

Juče sam na blogu Laka kuharica,videla post koji nas podseća da život čine male stvari.One su u suštini najveće jer se njih obično sećamo u budućnosti.Evo za početak ,malih-velikih stvari koje mene čine srećnom.

1.Dan u prirodi proveden sa porodicom i prijateljima



2.Opušten razgovor sa decom(pažljivo slušajte šta vam govore klinci ,možete svašta pametno da naučite i sigurno da se dobro nasmejete




 3.Kafa sa prijateljicom



  4.Pozorišna predstava,dobra knjiga,film,recimo "Nine"
  5.Sunčano jutro

.I još...slučajno izmamljen osmeh,ljubaznost slučajnog prolaznika,ničim izazvana blagonaklonost,dobronamernost.....
 








.