уторак, 05. јануар 2010.

Keksići sa brusnicom i belom čokoladom

Na ovaj recept naišla sam još prošle godine, slučajno,tražeći ideje za Novogodišnji vašar u školi.Pošto sam u to vreme bila gotovo skroz tehnološki nepismena (a ni sad nisam mnogo bolja),odlutala sam na blog "Da mi je nešto slatko" i oduševila se!Iz više razloga,prvo jer sam shvatila da postoji tooooliko fenomenalnih i kreativnih ljudi iz bivše nam države a drugo što se bave  kuvanjem, što naročito volim.I još : aranžiranje hrane i fotografije su fantastične.
Recepte sam počela da isprobavam odmah,ubrzo sam se učlanila na "Coolinariku" a za sopstveni blog mi je trebalo vreeemena!
Elem, keksići su pobrali sve pohvale što od mojih ukućana,što od koleginica,zatim komšiluka(letos smo ih degustirali u parku) i na kraju i u "Obrazovanju+"Zato ,pošto ne znam kako da sa gore pomenutog bloga prebacim recept(ali naučiću!) pišem ga i ovde.

15o gr putera
160 gr žutog šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
125 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
200 gr zobenih pahuljica
100 gr bele čokolade
100 gr sušenih brusnica

PRIPREMA

1.Zagrejati rernu na 180C i obložiti dva pleha peki papirom
 2.Naseckati belu čokoladu
3.Umutiti puter,šećer i vanilin šećer 
4. Dodajte jaje pa mutite dok ne postane kremasto
5.Pomešajte brašno,so i prašak za pecivo i dodajte smesi sa puterom
6.Na kraju dodajte i iseckanu čokoladu,ovdene pahuljice i brusnice i dobro izmešajte.
7.Kašičicom vadite keksiće i ređajte po peki papirom(pravite razmak,jer se prilikom pečenja malo razliju
8.Pecite 12 do 15 min na 180C



недеља, 03. јануар 2010.

Piletina u belom vinu


Proslavismo i ovu Novu godinu.Bilo je lepo,baš onako kako ja volim.U krugu porodice i prijatelja.Klinceze su takođe imale društvo pa je ugođaj bio potpun.Opuštena atmosfera,muzikica ,piće i naravno iće.Otkad imamo decu uglavnom praznike provodimo kod kuće,bilo tuđe bilo naše.Naravno, nasprema se brdo hrane,što je super naravno,ali me obično nervira što naredna dva,tri dana jedemo jedno te isto.Ove godine sam zadovoljna što je bilo svega ali taman!Već juče pravili smo novi specijalitet.Kuma,takođe odlična kuvarica,pohvalila!


PILETINA U BELOM VINU

2 pileća bela mesa
150gr slanine
2 glavice crnog luka
1 kisela pavlaka
ulje,so ,biber,peršun
 1dl belog vina


Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk.Kad  luk postane staklast dodati na kockice seckanu slaninu. Još malo propržiti pa dodati belo meso sečeno na manje komade i propržiti sa svih strana.Kad je meso skoro gotovo sipati belo vino i dinstati dok alkohol ne ispari.posoliti ,pobiberiti i dodati pavlaku.Na kraju dodati sitno seckani peršun.Služiti uz krompir pire ili neko drugo povrće.