среда, 20. октобар 2010.

SVETSKI DAN HLEBA

U poslednje vreme sam se navikla da ne ispunjavam rokove ,kako se to sad popularno kaže.
Kasnim i sa obeležavanjem Svetskog dana hleba,koji se poslednjih godina obeležava svuda u svetu pa i kod nas . Za ovu manifestaciju odabran je  16.Oktobar.
Ali nema veze,mišljenja sam da za lepe stvari nikad nije kasno:))
Elem ,hleb naš nasušni!
Legenda kaže da je hleb ,kao uostalom i gomila druge  hrane;),nastao sasvim slučajno.Smatra se da su ljudi najpre žitarice samo natapali u vodi i tako ih jeli.U starom veku Egipćani su počeli  mleveno žito da  mešaju sa vodom i peku nekakve male kolačiće od te smese.Onda je jedne večeri ,jedan umorni egipatski čobanin spremio da ispeče kolačiće  ali je posle napornog dana (kako ovo poznato zvuči;)) zaspao .Pored vatre su "odspavali" i kolačići.Ujutro kad se probudio ,ispekao ih je onako narasle i.... eto nama hleba!!!
Hleb,hljeb,kruh,kruv,leb,lebac.....je vrsta hrane koja se pravi od  brašna i vode uz dodatak soli  , kvasca, jestivog ulja i začina . Ako želite ,  ne mora:))
Tako kaže Vikipedija.
Moj skromni doprinos obeležavanju ove lepe manifestacije je ovaj malo "bogatiji " hleb.Volim domaće hlebove,pa ih često pravim . Krenula sam naravno od onih "običnih" , za svaki dan ali volim da se počastim i ovim malo drugačijim koji po sastavu mogu da zamene čitav obrok:))
Ovaj je jedan od mojih favorita!

HLEB SA ORAŠASTIM PLODOVIMA I KRUŠKAMA


POTREBNO JE:


20 gr svežeg kvasca
350 ml tople vode
25 gr meda
1 kašičica soli
40 gr putera

300 gr brašna
100 gr integralnog pšeničnog brašna
100 gr raženog brašna
150 gr  orašastih plodova(orah,badem,lešnik,indijski orah)
2 manje kruške

PRIPREMA:
Rastopite sveži kvasac sa malo vode i meda.U dublju posudu sipati sve vrste brašna i so pa dobro izmešati nasuvo.U brašno zatim sipati razmućeni kvasac,vodu,med i puter.Testo mutiti mikserom 5,6 minuta .Zatim ga pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da raste oko 45min.U naraslo testo dodati ugrubo iseckane orašaste plodove i kruške koje ste oljuštili i iseckali na sitne kockice.
Ponovo premesite i uz pomoć brašna od testa napravite kuglu ili već oblik koji želite.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 40,50 minuta.

Napomena:
*ja sam od orašastih plodova koristila "Florida Bel"-Koktel-mix,u kome ima i kikirikija .Meni se najmanje svideo upravo taj ukus.Sledeći put ću ih izbaciti.
*Na Netu sam videla sličan recept gde se hleb formira u kuglu ali bez pomoćnog brašna.U rernu se stavlja šerpica sa vodom ispod pleha ,pa je kora hrskavija.Sledeći put probaću i ja tako.Korica tu izgleda zanosno.
* Mislim da ću takođe drugi put peći nekoliko hlebova u modli za hleb.

PRIJATNO!!!! :))

7 коментара:

  1. odličan kruh, pogotovo mi se dopada ova kruška

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican, zanimljiv post. Hljeb izgleda prekrasno - rustican, pun zivota i pomalo istorije!

    ОдговориИзбриши
  3. Krasan kruh, jako zavodljiv, ovako nešto uvijek je dobrodošlo na stolu.

    ОдговориИзбриши
  4. Obozavam domaci hleb, specijalno ovakve neuobicajene varijante.
    Danas sam pekla beskvasni hleb i totalno sam ignorisala uputstvo da testo stavi u nauljenu pobrasnjenju posudu koja ima teski poklopac i tako pecem. Umesto toga sam u kalup za kleb stavila pek-papir i prekrila odozgo kalup alu-folijom pa pred kraj otkrila da se pecne odozgo.
    Serpa sa vodom ispod resetke je obavezna stavka kada pecem hleb ili pekarske kifle. Tako testo uvek ima dovoljno vlage i dobijes dvinu koricu na kraju.

    ОдговориИзбриши
  5. odličan kruh ,a ovaj dodatak kruške mi je jako interesantan, prekrasno !!

    ОдговориИзбриши
  6. Super i interesantno. Inače, duboko poštujem hleb i obožavam da pripremam domaći, na sve načine:)

    ОдговориИзбриши