SALATA DANGUBICA


U prošlom postu obećala sam da ću vam nešto više reći o školi, mojoj i ćerinoj.

O školi u koju ide moja ćerka pisaću kad se prvi utisci malo slegnu i prevladaju oni pravi, stečeni hladne glave.
 Razmišljala sam zato, da  o mojoj  napišem pričicu ali poznavajući učitelja u sebi sam odustala.Ne bi to sigurno bila pričica već kraći roman, jer jako volim i posao i školu u u kojoj radim.😊

Pošto na Internetu možete,  ako vas zanima, da pronađete sve podatke o istoj, odlučila sam  da skratim.
 Radim u Prvoj osnovnoj školi i volim je. 

Uključena sam i u rad organizacije Obrazovanje +, koja se zalaže za obrazovano društvo u kome se neguju ljudske vrednosti. Ako vas zanima, možete pogledati naš sajt Dete+ i videti čime se tačno bavimo.
Ovo je bilo baš kratko. 😉
Ipak su postovi na ovom blogu posvećeni hrani!


Elem, prošle nedelje sam bila u Nišu na jednoj prezentaciji Obrazovanja +, svašta videla, novog naučila ali i nauživala se u lepotama Niša i južnjačke kuhinje.



Posle uspešno obavljenog posla moja draga koleginica Mica i ja, rešile smo da se počastimo ručkom.
Raspitujući se kod lokalnog stanovništva, ačnije taksiste, pronašle smo kafanu "Niška mehana"i odlučile se da isprobamo roštilj i to kakav!  A šta bi drugo na jugu Srbije 
Međutim , roštilj nije ono što je mene oduševilo.😉
Zaljubila sam se na prvi zalogaj u osvežavajuću, ukusnu, jedostavnu i vrlo intersantnu salatu još interesantnijeg imena.
U kafanskom meniju nalazi se kao Moravska salata ali je lokalno stanovništvo zove Dangubica.
Zovu je tako valjda zato što oko nje ima prilično posla,  a leti zbog raznih poljskih poslova, nema mnogo vremena za dangubljenje i pravljenje hrane.
Ipak južnjaci ne bi bili to što jesu da  ne vole da uživaju u svemu pa i u hrani za koju treba vremena da se napravi,
Nisu nam dali recept 😒  ali smo moja Mica i ja kao prave degustatorke i veliki zaljubljenici u hranu lako otkrile sve sastojke i same skrojile recept.

POTREBNO JE:
  • 6 zelenih paprika šilja (pečenih i očišćenih od semenki i kožice)
  • 4 sveža paradajza
  • 2 mlada luka(ja sam koristila crveni,jer nisam našla mladi luk,nije ništa smetalo)
  • 2 češnja belog luka
  • pola vezice peršuna
  • so,ulje i sirće

PRIPREMA:
Pečenu i očišćenu papriku iseckati na što sitnije kockice pa je začiniti solju, uljem,  sirćetom i belim lukom potisnutim kroz presu (ili sitno iseckanim) kao za belolučane paprike.Ostaviti ih da malo odstoje da da se ukusi sjedine.
Paradajz takođe iseckati na što sitnije kockice a mladi luk na tanke kolutiće.Pomešati pa dodati u paprike. Sve opet dobro promešati  i odozgo zasuti sa puno peršuna. Služiti hladno uz dobar roštilj ili samo uz parče sira i domaćeg crnog hleba.

Prijatno !

Коментари

J e l e n a каже…
Svaki put kada prođem pored škole u kojoj si zaposlena ne mogu a da ne stanem. Bilo bi lepo kada bi sve škole danas tako izgledale. A mesto! Saborna crkva, Patrijaršija, Knez Mihailova...Biser grada Beograda!
mignonne каже…
Rad u prosveti je nesto sto trazi potpunu posvecenost...meni je i danas, posle toliko godina, u lepom secanju ostao moj ucitelj, pa mi je nekako uvek milo kad ga sretnem u gradu i pozdravim, iako vec odavno vise ne predaje.;))
p.s. onaj prvi link nesto nece da mi otvori stranicu...;)
stocicu postavi se каже…
Jelena,slažem se ,čitav taj deo Beograda je zaista jedan od bisera našeg grada.
A što se škole tiče meni je velika čast što radim u školi gde su učiteljovali Vuk Karadžić i Dositej Obradović:))
stocicu postavi se каже…
Draga mignnone,evo opravljeno:))
Branka - byB каже…
Lijepo mi je čuti i čitati o tvojoj ljubavi prema poslu koji radiš i školi u kojoj radiš, to mi je baš super !!
Super ste se i počastile u Nišu, a Dangubica je zbilja odlična, mislim da bi i meni ona bila ispred roštilja ! :)
Casa de vainilla каже…
Imas puno srece da radis posao koji volis.
Dangubica je odlicna, a i sam naziv je toliko interesantan da bi me definitivno zainteresovao :)
Вера каже…
Dangubica je predivna!Ja sam dete prosvetnih radnika i znam koliko je to tezak i požrtvivan posao!
Shacky каже…
Dangubica prosto vrvi vitaminima!!!
Uvek mi je drago da čujem da neko radi posao koji voli i uživa u njemu. Nemože se svako danas pohvaliti time, nekako je postalo privilegija raditi iz ljubavi prema poslu.