четвртак, 16. септембар 2010.

DANGUBICA

U prošlom postu obećala sam da ću vam nešto više reći o školi ,mojoj i ćerinoj:))
O školi u koju ide moja ćerka pisaću kad se prvi utisci malo slegnu i prevladaju oni pravi, stečeni hladne glave.  Razmišljala sam ,takođe, da li da o mojoj  napišem pričicu....čuj ,pričicu....poznavajući učitelja u sebi ,ne bi to sigurno bila pričica ...prerasla bi i kraći roman:))  
Volim svoju školu,šta ću:))
Zahvaljujući Netu a na vašu sreću:)) odlučila sam se da skratim.

Evo ovako, sem što radim u Prvoj srpskoj školi,uključena sam i u rad organizacije Obrazovanje + ,kaja se zalaže za obrazovano društvo u kome se neguju ljudske vrednosti.Ako vas zanima, možete pogledati naš sajt Dete+ i videti čime se mi to bavimo:))
Ovo je bilo baš kratko;zar ne ;))
Ipak su postovi na ovom blogu posvećeni hrani!

Elem, prošle nedelje sam bila u Nišu na jednoj prezentaciji Obrazovanja +,svašta videla ,novog naučila ali i nauživala u lepotama Niša i naravno degustirala kuhinju" južne pruge".
Posle uspešno obavljenog posla moja draga koleginica Mica i ja ,rešile smo da se počastimo ručkom.
Raspitujući se kog lokalnog stanovništva ,tačnije taksiste,pronašle smo kafanu "Niška mehana"
Naravno da smo jele roštilj i to kakav!  A šta bi drugo na jugu Srbije:))
Međutim ,roštilj nije ono što je mene oduševilo.
Zaljubila sam se na prvi zalogaj u osvežavajuću,ukusnu,jedostavnu i vrlo intersantnu salatu još interesantnijeg imena.
U kafanskom meniju nalazi se kao Moravska salata ali je lokalno stanovništvo zove Dangubica.
Zovu je tako valjda zato što oko nje ima prilično posla  a leti zbog raznih poljskih poslova nema mnogo vremena za dangubljenje i pravljenje hrane.
Ipak južnjaci ne bi bili to što jesu da  ne vole da uživaju u svemu pa i u hrani .
Nisu nam dali recept :(( ali smo moja Mica i ja kao prave degustatorke i veliki zaljubljenici u hranu lako otkrile sve sastojke i same skrojile recept.

POTREBNO JE:
6 zelenih paprika šilja(pečenih i očišćenih od semenki i kožice)
4 sveža paradajza
2 mlada luka(ja sam koristila crveni,jer nisam našla mladi luk,nije ništa smetalo)
2 češnja belog luka
pola vezice peršuna
so,ulje i sirće

PRIPREMA:
Pečenu i očišćenu papriku iseckati na što sitnije kockice pa je začiniti solju,uljem , sirćetom i belim lukom potisnutim kroz presu(ili sitno iseckanim) kao za belolučane paprike.Ostaviti ih da malo odstoje da da se ukusi sjedine.
Paradajz takođe iseckati na što sitnije kockice a mladi luk na tanke kolutiće.Pomešati pa dodati u paprike.Sve opet dobro promešati  i odozgo zasuti sa puno peršuna.Služiti hladno uz dobar roštilj ili samo uz parče sira i domaćeg crnog hleba.
Uživancija:))

8 коментара:

  1. Svaki put kada prođem pored škole u kojoj si zaposlena ne mogu a da ne stanem. Bilo bi lepo kada bi sve škole danas tako izgledale. A mesto! Saborna crkva, Patrijaršija, Knez Mihailova...Biser grada Beograda!

    ОдговориИзбриши
  2. Rad u prosveti je nesto sto trazi potpunu posvecenost...meni je i danas, posle toliko godina, u lepom secanju ostao moj ucitelj, pa mi je nekako uvek milo kad ga sretnem u gradu i pozdravim, iako vec odavno vise ne predaje.;))
    p.s. onaj prvi link nesto nece da mi otvori stranicu...;)

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena,slažem se ,čitav taj deo Beograda je zaista jedan od bisera našeg grada.
    A što se škole tiče meni je velika čast što radim u školi gde su učiteljovali Vuk Karadžić i Dositej Obradović:))

    ОдговориИзбриши
  4. Lijepo mi je čuti i čitati o tvojoj ljubavi prema poslu koji radiš i školi u kojoj radiš, to mi je baš super !!
    Super ste se i počastile u Nišu, a Dangubica je zbilja odlična, mislim da bi i meni ona bila ispred roštilja ! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Imas puno srece da radis posao koji volis.
    Dangubica je odlicna, a i sam naziv je toliko interesantan da bi me definitivno zainteresovao :)

    ОдговориИзбриши
  6. Dangubica je predivna!Ja sam dete prosvetnih radnika i znam koliko je to tezak i požrtvivan posao!

    ОдговориИзбриши
  7. Dangubica prosto vrvi vitaminima!!!
    Uvek mi je drago da čujem da neko radi posao koji voli i uživa u njemu. Nemože se svako danas pohvaliti time, nekako je postalo privilegija raditi iz ljubavi prema poslu.

    ОдговориИзбриши