Moja mama je ga je zvala "Masni kolač ",pravila ga je u plehu i obogaćivala onim što ima u kući.
Voćem,kakaom,džemom....
Pre desetak godina kalupi za male,fine kolače koji se pojedinačno peku doživeli su ekspanziju.
U njima je ona uglavnom pekla proju,a onda polako prešla i na slatke stvari.
Pravila ga je često sa i sa raznim dodacima.
Zvali smo ih kolači iz kalupa.
A onda.....A onda su u Beograd na velika vrata stigli Kosta kafe,Coffe drem...... otvorile su se i naše razne kafe poslastičarnice-pekare-picerije-restorani...(ne znam kako bi ih jednostavno nazvala :)) pošto služe sve što je potrebno zaposlenima koji rade od 9 do 5, tačnije po ceo dan.
Na putu za posao,svakog jutra , počela sam da vidjam ljude ,tačnije žene,(muškarci su se izgleda ipak zadržali na Bureku),kako užurbano hodaju sa čašom kafe u jednoj i kolačem u papirnoj korpici u drugoj ruci!
Od Trga do Kalemegdana,znači kroz čitavu Knez Mihajlovu ulicu načičkani su gore navedeni kafići,pa reših i ja da proban ovaj sve popularniji kolačić.
Dobro jutro....Dobro jutro...Kafa i čokoladni mafin.....Izvolte .....Hvala.....370 dinara(trenutno oko 3,5 evra)
Auuuu,nije da nisam najpre gutala knedle ,kafa ipak kod mene u školi košta 8 dinara a pecivo(pravo domaće..svakog jutra ga spremaju naše kuvarice) 40ak!!!
Nema veze,pomislih ,nešto novo,popularno ,fensi -mora da se plati.
Sačekah da dođem do škole,ne umem a i ne volim da hodam i jedem ...i pijem u isto vreme,pa da probam.
Ne znam šta sam očekivala,za te pare verovatno spektakl,i nije ni da sam se razočarala,super je to kolačić.
Pa jela sam ga čitavo detinjstvo i obožavala ga ,i moja ga deca obožavaju danas.
Zovu ga kolač sa višnjama ili već......zavisi od dodataka.
Pravim ga često i na brzaka i sa malo materijala i sa dodacima koje imam........
Ali pečem ga u kalupima za mafine....I sve češće ,ne znam zašto ,zovem ga mafin...
I odjednom masni kolač sa višnjama postade mafin......
Kako god,evo i recepta.....
POTREBNO JE:
2 jaja
4 šolijice (male, za crnu kafu) šećera
4 šoljice mleka
2 šoljice ulja
5,6 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
2 šolje očišćenih višanja
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
U dubljoj posudi sve sastojke sjediniti i dobro umutiti da se dobije ređe testo.
U kalup za mafine poređati papirne korpice i puniti ih testom ali ne do vrha.Po testu naredjati višnje po želji.Mi ne volimo da ih je previše.
Peći u zagrejanoj rerni na 200C sve dok čačkalica koju ubodete u kolačić iz istog ne izađe suva.
Ohlađene mafine posuti prah šećerom ako želite.
Voćem,kakaom,džemom....
Pre desetak godina kalupi za male,fine kolače koji se pojedinačno peku doživeli su ekspanziju.
U njima je ona uglavnom pekla proju,a onda polako prešla i na slatke stvari.
Pravila ga je često sa i sa raznim dodacima.
Zvali smo ih kolači iz kalupa.
A onda.....A onda su u Beograd na velika vrata stigli Kosta kafe,Coffe drem...... otvorile su se i naše razne kafe poslastičarnice-pekare-picerije-restorani...(ne znam kako bi ih jednostavno nazvala :)) pošto služe sve što je potrebno zaposlenima koji rade od 9 do 5, tačnije po ceo dan.
Na putu za posao,svakog jutra , počela sam da vidjam ljude ,tačnije žene,(muškarci su se izgleda ipak zadržali na Bureku),kako užurbano hodaju sa čašom kafe u jednoj i kolačem u papirnoj korpici u drugoj ruci!
Od Trga do Kalemegdana,znači kroz čitavu Knez Mihajlovu ulicu načičkani su gore navedeni kafići,pa reših i ja da proban ovaj sve popularniji kolačić.
Dobro jutro....Dobro jutro...Kafa i čokoladni mafin.....Izvolte .....Hvala.....370 dinara(trenutno oko 3,5 evra)
Auuuu,nije da nisam najpre gutala knedle ,kafa ipak kod mene u školi košta 8 dinara a pecivo(pravo domaće..svakog jutra ga spremaju naše kuvarice) 40ak!!!
Nema veze,pomislih ,nešto novo,popularno ,fensi -mora da se plati.
Sačekah da dođem do škole,ne umem a i ne volim da hodam i jedem ...i pijem u isto vreme,pa da probam.
Ne znam šta sam očekivala,za te pare verovatno spektakl,i nije ni da sam se razočarala,super je to kolačić.
Pa jela sam ga čitavo detinjstvo i obožavala ga ,i moja ga deca obožavaju danas.
Zovu ga kolač sa višnjama ili već......zavisi od dodataka.
Pravim ga često i na brzaka i sa malo materijala i sa dodacima koje imam........
Ali pečem ga u kalupima za mafine....I sve češće ,ne znam zašto ,zovem ga mafin...
I odjednom masni kolač sa višnjama postade mafin......
Kako god,evo i recepta.....
POTREBNO JE:
2 jaja
4 šolijice (male, za crnu kafu) šećera
4 šoljice mleka
2 šoljice ulja
5,6 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
2 šolje očišćenih višanja
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
U dubljoj posudi sve sastojke sjediniti i dobro umutiti da se dobije ređe testo.
U kalup za mafine poređati papirne korpice i puniti ih testom ali ne do vrha.Po testu naredjati višnje po želji.Mi ne volimo da ih je previše.
Peći u zagrejanoj rerni na 200C sve dok čačkalica koju ubodete u kolačić iz istog ne izađe suva.
Ohlađene mafine posuti prah šećerom ako želite.
Коментари
odlično ti izgledaju na slikama
zato smo se zadržali na ovom receptu:))POZZ