Naša baba zna da mi ovo volimo pa kad god dolazi ili mi idemo kod nje ,spremi za nas (mislim na decu mada se i mi odrasli ne bunimo)gomilu Galeta ili kako mi više volimo da kažemo Bakinih kolača.
Pa,stvarno,uglavnom ih baba pravi,i uvek su njeni bolji od maminih:)))
A baba ih pravi ovako:
Najpre dobro umuti 4 jaja sa 4 šoljice šećera(one male za crnu kafu).U to doda po 3 šoljice mleka i ulja i na kraju 12 šoljica brašna i jedan prašak za pecivo.
U testo obavezno dodaje i vanilin šećer i limunovu koricu.
Sve dobro izmeša da dobije srednje tvrdo testo,koje formira u kuglice,koje ređa,pritiska i peče u onoj pravoj starinskoj presi.
Leti presu zagreva na ringli električnog šporeta a zimi na "Smederevcu"
U oba slučaja Bakini kolači su super!Iako mogu da stoje dugo ,kod nas se zadrže max 2 dana:))
Pa,stvarno,uglavnom ih baba pravi,i uvek su njeni bolji od maminih:)))
A baba ih pravi ovako:
Najpre dobro umuti 4 jaja sa 4 šoljice šećera(one male za crnu kafu).U to doda po 3 šoljice mleka i ulja i na kraju 12 šoljica brašna i jedan prašak za pecivo.
U testo obavezno dodaje i vanilin šećer i limunovu koricu.
Sve dobro izmeša da dobije srednje tvrdo testo,koje formira u kuglice,koje ređa,pritiska i peče u onoj pravoj starinskoj presi.
Leti presu zagreva na ringli električnog šporeta a zimi na "Smederevcu"
U oba slučaja Bakini kolači su super!Iako mogu da stoje dugo ,kod nas se zadrže max 2 dana:))
Коментари