SARMICE OD ZELJA


Brzo ,lako i jednostavno,za ove letnje dane!
Nema se vremena,deca ne idu u vrtić pa traže punu animaciju.
U Beogradu smo ali se igramo turista:))
Ipak,prvo recept,iako sam sigurna da ga već znate..:))

POTREBNO JE:

1 veza zelja krupnijih listova
300gr mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka(sitno seckanog)
1 mala šolja pirinča
1 dl vina
začini,ulje za prženje ,voda.

PRIPREMA:Zelje oprati i očistiti od krupnijih peteljki a zatim ga kratko,vrlo kratko blanširati u ključaloj vodi.
U drugoj posudi na ulju propržiti luk pa kad postane staklast dodati meso i zajedno ih  pržiti dok meso ne pobeli.U to dodati opran i oceđen pirinač i sve zajedno pržiti stalno mešajući još minut dva.Skloniti sa vatre i začiniti-so,biber,začin C,aleva paprika...
Kad se fil prohladi ,filovati zelje i praviti sarmice.Ređati ih u posudu koja može u rernu,naliti sa malo vode i vinom i kuvati 10 ak minuta.Zagrejati rernu na 200C i ovako prokuvane sarmice još zapeći u rerni samo dok ne dobiju površinsku koricu.

Pojesti ih u slast poslužene uz kiselo mleko a onda zbrisati negde u prirodu!!!!
Mi smo bili na KALIŠU!

Коментари

mignonne каже…
Sarmice izgledaju jako fino, njam, njam...po ovoj vrucini se stvarno ne treba puno zadrzavati u kuhinji, ako bas ne mora.;))) A klinci su se izgleda super proveli u setnji, sudeci po fotkama, i mislim da im je slatka pauza najvise prijala.;)))
Laka kuharica каже…
Sada ću ja tebe, kao što je Jelena pitala mene za krpice sa zeljem, s čime su to sarmice? Sa zeljem ili kupusom, nisu. Da li vi kažete zelje za kelj, raštiku, blitvu? Ne mogu zaključiti sa slike. Vjerojatno je kelj i ovo je jako dobra varijanta zimske sarme.
stocicu postavi se каже…
Draga mignone,klinci su zaista uživali a u nedostatku "tvog sladže" :),Frikomov je bio osveženje i po oblačnom danu!
stocicu postavi se каже…
Draga Laka kuharice,mi za kelj,blitvu i raštiku kažemo isto,mada je raštiku teško naći na našim pijacama.
Zelja ima čitavo proleće , leto i ranu jesen.
Drugačije se zove i kiseljak,kiselica ili kiselo zelje.To je višegodišnja livadska biljka koja raste po vlažnim livadama,pašnjacima i mestima obraslim travom.Samonikla je biljka,mada se uzgaja i u povrtnjacima .Samoniklo zelje je najbolje u proleće i jesen dok gajeno može da se bere i leti.
Beru se prizemni listovi koji su tamno zeleni i sočni.
Zelje je puno vitamina C i karotinai ima kiseo i osvežavajući ukus(Mada moj muž smatra da ima METALNI ukus :)))
Sarmice zato uvek spremam sa belim vinom i uz kiselo mleko a koristim ga i za čorbice,pite i proje,Ja ga prosto obožavam pa ga zato zamrzavam i koristim ga i zimi ,doduše tada sarmice otpadaju iz kombinacije:(
Nadam se da sam ti razjasnila šta mi zovemo zelje :) POzdrav!!!
Laka kuharica каже…
Hvala ti na objašnjenju, a kako sam ja dibidus za samonikle biljke, pitaću svog muža, on to bolje zna. Ako ga ima kod nas, obavezno ću probati jer, po onome kako si opisala, zaista je i zdravo i odlično. Baš ti hvala!
Biljana каже…
Hvala na posjeti mom blogu:))
Recept je odlican (moja mama je to nekad kuhala) i naravno ukusan. Fotografije su prekrasne ( Ognjen se zove i moj sin):)))
Kisni pozdrav iz Rijeke, Biljana
Jovana каже…
Uh nezaobilazne sarmice :-))))) Obožavam ih sa kiselim mlekom ! Fantazija su, divno izgledaju! Klinci su preslatki ! Veliki pozdrav ! :-D
J e l e n a каже…
sarmice od zelja su u top 10 mojih omiljenih recepata...secam se prvog pokusaja..sarmie su se pretvorile u musaku jer sam previse poparila liske
e sad, ukus limuna je otprilike kao kad bi jeli sladoled od limuna ali prava kombinacija sa saumom i testom koje ima secer mu da taman koliko treba..nisam jos naletela na nekog kome se nesvidja...mozes liznuti fil pa dodati jos malo secera na kraju ali se seti da u kombinaciji dolazi saum i testo...
stocicu postavi se каже…
Biljana i jovana hvala na pozdravima i poseti mom blogu!!!


Jelena hvala na objašnjenju:)
Branka - byB каже…
sarmice su odlične, jako dobro izgledaju ! poslije takvog ručka sigurno se super bilo prošetati i provesti dan vani sa djecom . A djeca su prekrasna, odlična ekipa i vidi se da ste uživali i da vam je bilo lijepo. Posebno su mi slatki na "slatkoj pauzi" :)
Unknown каже…
Obozavam sarmice od zelja, a moji ukucani ih ne vole pa ih retko spremam.
Klinci su ti super.
Nale Coolinarija каже…
Čim ugledam sarmice od zelja bude svašta:) Mislim nema ih više u roku od 3 minuta. Šteta što je ovo samo slika, jer slatko bih se naručkala:) Predivne fotke i večan recept, što se mene tiče:)