AMERICAN PEACH PIE ili LENJA PITA SA BRESKVAMA

Već sam vam pričala da su moja deca pravi "probirači" što se slatkiša tiče.
Ali ima nekih stvari koje bi jele svaki dan.Tu spadaju Galete ili Bakin kolač,Kolač sa višnjama i od jesenas Lenja pita.Starija ,na sreću sve češće hoće da proba nešto novo ali mladja je još uvek na nivou lizanja šećera u prahu sa vrha kolača.
Ah,da i glazure sa Rozen torte.
Pre neki dan  nam se desilo da u kući imamo tri kg breskvi,kupila ja,kupio  muž,donela baba.Šta da radim sa toliko voća?Nije da ne volimo ali baš da pojedemo sve ,nismo uspeli.
Sutradan sam se dosetila da spojim lepo i korisno.
Deca vole lenju pitu,imam višak breskvi a i dugo se već kanim da napravim onu pitu iz crtaća(iz doba kad smo mi bili deca,doduše)
Napravim,lepo ,najpre testo:

500gr brašna
250 gr margarina
14 kašika hladne(iz zamrzivača) vode
Za premaz traka treba vam još i jedno žumance i kašika mleka.

Umesim fino brašno i na kockice isečen margarin iz frižidera.Ručno.Nemam food procesor-koji preporučuju u svim receptima na Net-u.No,nije ništa strašno mesiti i ručno,ja bar volim,to me opušta.Kad se sve pretvorilo u mrvice polako sam dodavala po 2,3 kašikeLEDENE vode dok je svu nisam potrošila.
Onda sam testo istresla na radni deo i od njega napravila dve kugle,jednu od 2/3 ,drugu od1/3 testa .
E, tu sam se prešla,na kraju nisam imala dovoljno za prekrivanje pite.Kugle sam umotala u streč foliju i ostavila u frižideru oko pola sata.
Za to vreme napravila sam nadev za koji je potrebno:

700 gr očišćenih i oljuštenih breskvi
komadić(30gr)putera
1 šolja žutog šećera
kašičica kimeta
kašičica oraščića
kašičica ekstrata vanile(nisam imala ni vanilin šećer ni štapić)

Oprane breskve sam zarezala na vrhu,unakrst i ubacila ih 30ak sec u ključalu vodu.Izvadila sam ih i odmah ubacila u hladnu vodu.Oljuštila sam ih,očistila od semenke i isekla na kriške.Tako pripremljene sam ih stavila u dublju šerpu,dodala puter i šećer i kuvala do ključanja.Onda sam dodala cimet i oraščić i još malo prokuvala.Ostavila da se prohladi!

 2/3 testa razvukla sam oklagijom u krug toliki da prekrije dno kalupa i ivice.Usula preko testa nadev od breskvi i krenula da ređam trake koje sam napravila od one druge kugle(1/3)
Tu nastaju moje muke ,shvatih da neće biti dovoljno da prekrijem celu pitu.Ja sam ovan u horoskopu strpljenje mi nije jača strana,priznajem.Smandrljala sam kako sam umela ,na kraju shvatila da sam izgrešila kod preplitanja traka i gurnula American pie u srpsku rernu na 200C nekih 40ak minuta.
Nije baš tako loše ispala,ukusna je i topla(morala sam da probam) i hladna.
Mučila sam se i sa slikanjem,napolju je bilo oblačno pa sam da bi bolje videli rezultate mog "truda" pitu uslikala i na terasi:)).

Sav moj trud ipak beše uzalud :))!
Bar što se gospođica tiče.Oduševljenje je izgledalo ovako!
Starija je pojela koricu polovine parčeta a mlađa,naravno ...sladoled od vanile,koji se u Americi ,tradicionalno služi uz ovaj desert.
Šta se desilo sa ostatkom, koji je popriličan??
Pa, parče je pojeo taja,da da primer deci.,nešto malo gosti,i dobru većinu ja,danimaaaaaaa.

EPILOG:Sumnjam da ću je uskoro praviti:(

Коментари

Branka - byB каже…
Recept je odličan ! Ova pita je izvrsna i super izgleda !! Baš mi je žao što je curice ne vole, ne znaju što propuštaju :) . Ja volim breskve i pite i kolači sa njima su mi odlični.
Zapravo, kod tebe na kraju i nije tako loše ispalo, barem si se pošteno počastila :):)
Вера каже…
Predobro.Meni su pie-pite genijalne.Ne prodje mesec a da ne napravim barem jednu sa jabukama.Em je brzo ,bez troška...:)Svi je volu...:)Sa nektarinama mora da je božanstvena!
Alanvla каже…
Nema gore stvari od konzumenata koji ne pridaju pažnju pripremljenom. Ne znam da li da stavim smajlija ili tugajlija :)
Elem sigurna sam da smo bliže da bi ti pomogla u raščišćavanju pleha :)))jer meni ovo djeluje krajnje ukusno!
J e l e n a каже…
divno izgeda....jos nisam probala sa breskvama....moja mama pravi sa istim sipkavim testom pitu od visanja....puno truda teba da se ovako dekorise....njam njam