Već sam vam pričala da su moja deca pravi "probirači" što se slatkiša tiče.
Ali ima nekih stvari koje bi jele svaki dan.Tu spadaju Galete ili Bakin kolač,Kolač sa višnjama i od jesenas Lenja pita.Starija ,na sreću sve češće hoće da proba nešto novo ali mladja je još uvek na nivou lizanja šećera u prahu sa vrha kolača.
Ah,da i glazure sa Rozen torte.
Pre neki dan nam se desilo da u kući imamo tri kg breskvi,kupila ja,kupio muž,donela baba.Šta da radim sa toliko voća?Nije da ne volimo ali baš da pojedemo sve ,nismo uspeli.
Sutradan sam se dosetila da spojim lepo i korisno.
Deca vole lenju pitu,imam višak breskvi a i dugo se već kanim da napravim onu pitu iz crtaća(iz doba kad smo mi bili deca,doduše)
Napravim,lepo ,najpre testo:
500gr brašna
250 gr margarina
14 kašika hladne(iz zamrzivača) vode
Za premaz traka treba vam još i jedno žumance i kašika mleka.
Umesim fino brašno i na kockice isečen margarin iz frižidera.Ručno.Nemam food procesor-koji preporučuju u svim receptima na Net-u.No,nije ništa strašno mesiti i ručno,ja bar volim,to me opušta.Kad se sve pretvorilo u mrvice polako sam dodavala po 2,3 kašikeLEDENE vode dok je svu nisam potrošila.
Onda sam testo istresla na radni deo i od njega napravila dve kugle,jednu od 2/3 ,drugu od1/3 testa .
E, tu sam se prešla,na kraju nisam imala dovoljno za prekrivanje pite.Kugle sam umotala u streč foliju i ostavila u frižideru oko pola sata.
Za to vreme napravila sam nadev za koji je potrebno:
700 gr očišćenih i oljuštenih breskvi
komadić(30gr)putera
1 šolja žutog šećera
kašičica kimeta
kašičica oraščića
kašičica ekstrata vanile(nisam imala ni vanilin šećer ni štapić)
Oprane breskve sam zarezala na vrhu,unakrst i ubacila ih 30ak sec u ključalu vodu.Izvadila sam ih i odmah ubacila u hladnu vodu.Oljuštila sam ih,očistila od semenke i isekla na kriške.Tako pripremljene sam ih stavila u dublju šerpu,dodala puter i šećer i kuvala do ključanja.Onda sam dodala cimet i oraščić i još malo prokuvala.Ostavila da se prohladi!
2/3 testa razvukla sam oklagijom u krug toliki da prekrije dno kalupa i ivice.Usula preko testa nadev od breskvi i krenula da ređam trake koje sam napravila od one druge kugle(1/3)
Tu nastaju moje muke ,shvatih da neće biti dovoljno da prekrijem celu pitu.Ja sam ovan u horoskopu strpljenje mi nije jača strana,priznajem.Smandrljala sam kako sam umela ,na kraju shvatila da sam izgrešila kod preplitanja traka i gurnula American pie u srpsku rernu na 200C nekih 40ak minuta.
Nije baš tako loše ispala,ukusna je i topla(morala sam da probam) i hladna.
Mučila sam se i sa slikanjem,napolju je bilo oblačno pa sam da bi bolje videli rezultate mog "truda" pitu uslikala i na terasi:)).
Sav moj trud ipak beše uzalud :))!
Bar što se gospođica tiče.Oduševljenje je izgledalo ovako!
Starija je pojela koricu polovine parčeta a mlađa,naravno ...sladoled od vanile,koji se u Americi ,tradicionalno služi uz ovaj desert.
Šta se desilo sa ostatkom, koji je popriličan??
Pa, parče je pojeo taja,da da primer deci.,nešto malo gosti,i dobru većinu ja,danimaaaaaaa.
EPILOG:Sumnjam da ću je uskoro praviti:(
Ali ima nekih stvari koje bi jele svaki dan.Tu spadaju Galete ili Bakin kolač,Kolač sa višnjama i od jesenas Lenja pita.Starija ,na sreću sve češće hoće da proba nešto novo ali mladja je još uvek na nivou lizanja šećera u prahu sa vrha kolača.
Ah,da i glazure sa Rozen torte.
Pre neki dan nam se desilo da u kući imamo tri kg breskvi,kupila ja,kupio muž,donela baba.Šta da radim sa toliko voća?Nije da ne volimo ali baš da pojedemo sve ,nismo uspeli.
Sutradan sam se dosetila da spojim lepo i korisno.
Deca vole lenju pitu,imam višak breskvi a i dugo se već kanim da napravim onu pitu iz crtaća(iz doba kad smo mi bili deca,doduše)
Napravim,lepo ,najpre testo:
500gr brašna
250 gr margarina
14 kašika hladne(iz zamrzivača) vode
Za premaz traka treba vam još i jedno žumance i kašika mleka.
Umesim fino brašno i na kockice isečen margarin iz frižidera.Ručno.Nemam food procesor-koji preporučuju u svim receptima na Net-u.No,nije ništa strašno mesiti i ručno,ja bar volim,to me opušta.Kad se sve pretvorilo u mrvice polako sam dodavala po 2,3 kašikeLEDENE vode dok je svu nisam potrošila.
Onda sam testo istresla na radni deo i od njega napravila dve kugle,jednu od 2/3 ,drugu od1/3 testa .
E, tu sam se prešla,na kraju nisam imala dovoljno za prekrivanje pite.Kugle sam umotala u streč foliju i ostavila u frižideru oko pola sata.
Za to vreme napravila sam nadev za koji je potrebno:
700 gr očišćenih i oljuštenih breskvi
komadić(30gr)putera
1 šolja žutog šećera
kašičica kimeta
kašičica oraščića
kašičica ekstrata vanile(nisam imala ni vanilin šećer ni štapić)
Oprane breskve sam zarezala na vrhu,unakrst i ubacila ih 30ak sec u ključalu vodu.Izvadila sam ih i odmah ubacila u hladnu vodu.Oljuštila sam ih,očistila od semenke i isekla na kriške.Tako pripremljene sam ih stavila u dublju šerpu,dodala puter i šećer i kuvala do ključanja.Onda sam dodala cimet i oraščić i još malo prokuvala.Ostavila da se prohladi!
2/3 testa razvukla sam oklagijom u krug toliki da prekrije dno kalupa i ivice.Usula preko testa nadev od breskvi i krenula da ređam trake koje sam napravila od one druge kugle(1/3)
Tu nastaju moje muke ,shvatih da neće biti dovoljno da prekrijem celu pitu.Ja sam ovan u horoskopu strpljenje mi nije jača strana,priznajem.Smandrljala sam kako sam umela ,na kraju shvatila da sam izgrešila kod preplitanja traka i gurnula American pie u srpsku rernu na 200C nekih 40ak minuta.
Nije baš tako loše ispala,ukusna je i topla(morala sam da probam) i hladna.
Mučila sam se i sa slikanjem,napolju je bilo oblačno pa sam da bi bolje videli rezultate mog "truda" pitu uslikala i na terasi:)).
Sav moj trud ipak beše uzalud :))!
Bar što se gospođica tiče.Oduševljenje je izgledalo ovako!
Starija je pojela koricu polovine parčeta a mlađa,naravno ...sladoled od vanile,koji se u Americi ,tradicionalno služi uz ovaj desert.
Šta se desilo sa ostatkom, koji je popriličan??
Pa, parče je pojeo taja,da da primer deci.,nešto malo gosti,i dobru većinu ja,danimaaaaaaa.
EPILOG:Sumnjam da ću je uskoro praviti:(
Коментари
Zapravo, kod tebe na kraju i nije tako loše ispalo, barem si se pošteno počastila :):)
Elem sigurna sam da smo bliže da bi ti pomogla u raščišćavanju pleha :)))jer meni ovo djeluje krajnje ukusno!