KRAAAJJJJ I ZA KRAJ PAVLOVA

Kraj je školske godine i verovali ili ne, učitelji se po nekad tom kraju raduju više od svojih đaka.
E ,meni je ova školska godina bila baš takva.Jedva sam čekala da se završi.
Ne zbog obimnog posla ili ovakvih ili onakvih đaka nego zbog atmosfere u kolektivu.
Počelo je na žalost smrću drage koleginice i  raznim bolestima a kulminiralo ukidanjem odeljenja po nalogu MMF.(dve koleginice su postale Tehnološki višak ili narodski rečeno-ostale su bez posla!)
Bože moj,Evropa nam je "savetovala " da je lepše i lakše raditi sa minimum 25-32 učenika ,nego sa dosadašnjih 20.
Iako, oni već godinama teže idealnom broju od 18 đaka.
Naš dragi ministar ,toliko se potresao  da je od muke kupio stan od 210 kvadrata i pola miliona evra pa su prosvetari Srbije rešili da mu od svijih 350 evra mesečno(sad već i manje) odvoje neki dinar i kupe mu nameštaj!
Uff ,mnogo sam ljuta!
Stvarno me nikada nije zanimala politika ,zagovornik sam teorije da samo od nas samih zavisi šta nam se dešava ali prosto u okruženju si gde jedni pate,a drugi se iživljavaju,a tebi se ,izvinte na izrazu, proseravaju!
Pa kako da ostaneš ravnodušan!
Nekako preživeh ovu ,ali da li ću i sledeće školske godine raditi ono što volim,videćemo!!???
Nisam od onih koji se nerviraju unapred i dozvoljavaju da ih obuzme strah ali ponekad ,kao mene danas razne okolnosti  i svakodnevne  gluposti  te  nateraju da  blago(Čuš, blago!) odlepiš.
Zato sam danas,posle pola dana provedenog napolju na ovih 36 C u hladu (razne dodele nagrada,medalja i diploma)došla kući ,dobro se isplakala (i mogu vam reći bilo mi je mnogo bolje) i rešila da počastim SEBE!
Jer ,ko nije za sebe nije ni za druge!!!

Napravila sam i pola je pojela:),PAVLOVU!
POTREBNO JE:
  • 4 belanceta
  • 150gr šećera
  • 1kašika vinskog sirćeta
  • 1kašika brašna
  • 1/2 l slatke pavlake
  • 1/2kg očišćenih ,lepih,zrelih jagoda
PRIPREMA:
 Mikserom čvrsto   umutiti  belanca sa šećerom ,tako da kad okrenete posudu naopako ništa se ne dešava.
Dodati sirće i brašno i lagano ,kašikom izmešati.
Pleh obložiti peki papirom i od beze mase formirati gnezdo(što višlje,jer prilikom pečenja padne).
Peći u zagrejanoj pećnici 15min na150C i još sat vremena na temperaturi od 100C.
Kad se beze korica skroz ohladi nafilovati je sa pola litre umućene slatke pavlake ,na pavlaku poredjati sveže jagode i to je to!
Brzo ,lako i jednostavno,a ukus,mmmmmm,obožavam!!!!
Nežno ,kremasto ,sveže,idealno za vreo dan poput današnjeg.



Коментари

Alanvla каже…
Nikad mi nisu uspjele beze kore tako da nad njima samo balim :)). Ova tvoja mi izgleda tako hrskavo, bogato kremom, i naravno Džej - jagodama!!!
Eto sad si na raspustu, pa odmaraj sa svojim djevojčicama! A sa jeseni šta bude, biće! Nadam se još puno divnih recepata, za početak jer se ipak od nekud mora početi :)!
Snjezana каже…
ovdje je subota ujutro i jedna od rijetkih kad je moj muz kuci. djeca jos spavaju a mi malo citamo novine, posjecujemo draga mjesta na internetu i citamo jedan drugom zanimljive detalje. procitala sam mu tvoj post jer me se jako dojmio. zaista je tesko raditi za tako mizerne novce a znati da netko kupuje luksuzne stanove na tvojoj muci. strasno!
moj muz jos dodaje da takvih situacija ima svugdje pa i ovdje ali su manje izrazene tj. ljudi su bolje placeni pa ih takve stvari ne pogadaju toliko. svejedno jako nepravedno i tuzno.
Unknown каже…
Strahota je to što se dešava. Najbolje bi bilo kada bi se čovjek nekako mogao zatvoriti u svoj mali svijet i živjeti svoj život. Ali, kako sa tim i takvim primanjima???

Nisam vjerovala da je tako u školstvu, trebalo mi je dugo dugo da to prihvatim ali svaki kraj školske godine nosi puno problema Da bar sve završeva s krajem školske godine. Mi imamo još puno posla, od popravnih do upisa novih učenika, plus još razredništva i sređivanja razrednih knjiga, e-matice, svjedodžbi itd.
Zato ćemo preko raspusta puniti baterije i uživati sa svojim bližnjima. I tebi želim ugodan odmor... uživaj!
ROTKVICA каже…
Eh.. u poslednje vreme je svima jako teško, plate sve manje i kod nas je takva situacija u kući...
Sad imaš odmor 2 meseca pa uživaj i odmaraj i napuni baterije za sledeću školsku godinu. I nadaj se kao i mi da će biti bolje.

Tortica ti je super.
Aleksandra каже…
Na žalost, istina je sve kako kažete, a tu ipak najviše trpe deca. Spajaju se odeljenja pa čak i škole, nemoguče je održati adekvatan kvalitet nastave. Umesto usmenih odgovaranja deca mahom rade kontrolne da bi nastavnik uspeo sve da ih oceni, jer po novom moraju imati i po tri ocene iz predmeta.
A posao više nikom nije siguran, ja sam verovatno na to navikla jer radim kod privatnika gde danas jesi a sutra nisi. I nas je premalo a posla previše, plata ispod proseka, ali ko nas uopšte bilo šta pita. Tu smo da nas maksimalno koriste i otpuste kad im to odgovara. Tužno...
Ovu beze tortu najviše volim, pogotovo ovu vočnu kombinaciju :)
Branka - byB каже…
Sa zanimanjem sam pročitala tvoj post, nemam direktnog doticaja sa školom ali slušam i pratim. Mogu samo reći "uh". Ipak prelazim na veseliju stranu - Pavlova - odličan izbor za kraj i super izgleda !
cosmo2503 каже…
Eh, ne znam šta da kažem. Prosto je strašno da neko ko živi od plaće, pa makar i ministarske kupuje stan od 200 hiljada eura, to je nadasve nemoralno. Nažalost niti jedna od ovih zemalja u tranziciji nije imuna na to i meni se uopšte ne da pratiti šta je ko i gdje prigrabio.
Izgleda da je kod vas situacija u prosvjeti gora nego u BiH, ali su čini se nastavnici uvijek i svuda bili slabo plaćeni.
Moja sestra koja radi u školi kao nastavnica klavira je jedva dočekala kraj školske godine i kaže da se danas više raduje dječijem raspustu nego kada je i sama išla u školu.
Mogu reći da Pavlovu volim, a tvoja izgleda vrlo lijepo.