SLAVA I SLAVSKI KOLAČI

Taman kad  pomislite,stiglo je proleće,prelazimo na laganiju hranu,prošlo je doba slava,sa prvim suncem i lepim vremenom  u Srbiji ,sačeka vas ĐURĐEVDAN.
Sveti Đorđe je svetac koji se u oba slučaja i 16.Novembra i 6.Maja slavi mrsno.
Moja devojačka slava je Đurđic,a od kad sam se udala Svetog Đorđa slavim i kao Đurđevdan.
Slavu slavimo u Sremu kod svekra i svekrve i svake godine imamo sreće da je divan,sunčan dan.
Iako je u Beogradu juče pljuštalo ,Šimanovce je i ovog puta kiša  zaobišla.
Na žalost onih koji od zemlje zavise a na radost nas i gostiju koji su u prelepom sremačkom dvorištu uživali posle obilnog ručka.
Kad za Đurđevdan  nema kiše tu su obavezno tamburaši. Od davnina idu od kuće do kuće i sviraju u zavisnosti od raspoloženja domaćina i platežne moći istih.
Kao što vidite na slikama naš deda je po običaju bio dobro raspoložen.

Presrećna sam takođe što naše devojčice imaju selo i vole da idu kod babe i dede
Žao mi je što nikako da uslikam "KOKOGRAD" i "ĆURKOGRAD" koje moja deca obožavaju i redovno sa dedom skupljaju jaja ,a mlađa ima i svoju omiljenu kokošku Milu,koju mazi i gnjavi i svaki put oće da je nosi kući u Beograd.
Ali,videćete slike  neki drugi put.
Evo zato par sličica iz voćnjaka(koji deda marljivo neguje,iako je poznato da na ovim prostorima baš ne uspeva voće,sem duda i višnje,naravno,ali uz veliku ljubav i rad svake godine obezbedi nam i neprskane jabuke,kruške,kajsije,šljive,jagode,maline,orahe,lešnike,pa čak i mušmule i dunje)

Tu su sličice i iz bašte.....
Moja deca je takođe obožavaju,jer im baba dozvoljava da se motaju oko nje dok radi.Doživela sam tako prošle nedelje,kad sam došla po njih posle nekoliko dana(bila sam na rekreativnoj nastavi,ali to u sledećem postu)da me oduševljene,odvuku da mi pokažu šta je sve niklo u babinoj bašti(tkz.očigledna nastava).
Bila sam ponosna što znaju svako povrće koje raste u bašti,ali i raznežena kad je Lenka počela da mazi crni luk koji je sa babom sadila.
Ali da se vratim ja Slavi i hrani ,tačnije slavskim kolačima.
Nije da ih ne volim,čak na protiv,jako ih volim. Nekako ipak ,mnogo sam veštija sa tortama pa ispada da su mi one draže .
Ustvari za slavske kolače potrebno je prilično vremena i truda da izgledaju lepo.
Za trud i još Bož' pomozi ali sa vremenom sam večito u stisci.
Ipak uspela sam da i za ovaj Đurđevdan dam svoj skromni doprinos u vidu ovih kolačica.
Za početak ,evo i nekih receptića ,starih i po 20ak godina.
Rafaelo kuglice godinama  nismo pravili jer me užasno potsećaju na vreme snkcija. Redovi ,šverc i ono mleko u  prahu iz konzerve "NIDO".Doduše,mereza kuglice su bile smanjene,kokos iz rifuza a Rafaelo najčešće bez lešnika,brrr..
No,bilo,ne ponovilo se!
Ipak ove kuglice zaslužuju pažnju,naročito za ljubitelje kokosa pa zvolite:

RAFAELO KUGLICE
 Potrebno je:
  • 400gr mleka u prahu
  • 400gr kokosovog brašna
  • 300gr šećera 250gr putera
  • 1 vanilin šećer
  • 150ml vode
  •  100gr lešnika
  • 100gr mlevenog"Ptiber" keksa
 Priprema:
Vodu,šećer,vanilin šećer i puter kratko prokuvati.Skloniti sa vatre i postepeno umešati mleko u prahu ,malo po malo stalno mešajući da se ne naprave grudvice,Dodati zatim polovinu kokosovog brašnai keks.
Smesu dobro izmešati i ostaviti da se hladi.Od ohlađene smese(ako je premekana,slobodno dodajte još kokosa)formirajtekuglice i u sredinu stavite predhodno pečen i oljušten lešnik.
Kuglice uvaljajte u ostatak kokosa i ređajte u papirne korpice.Čuvajte u frižideru.


POMORANDŽINE KUGLICE
Potrebno je:
  • 125gr putera(margarina)
  • 100gr oraha
  • 100gr plazma keksa(posnog keksa)
  • 100gr šećera u prahu
  • 1 pomorandža 
  • 100gr crne čokolade
  • malo bele čokolade ,za šaranje
  Priprema:
Puter sobne temperature dobro umutiti sa prah šećerom pa u to dodati orahe ,keks i narendanu koricu pomorandže i sok od pomorandže po potrebi.
Dobro izmešati i ostaviti kratko u frižideru.
Formirati kuglice .
Istopiti 100 gr crne čokolade sa 3 kašike ulja i svaku kuglicu umakati u ovu smesu.Čokoladne kuglice pažljivo ređati na celofan da se stegnu.
Šarati rastopljenom belom čokoladom.


Ostatak recepata za kolače u sledećem postu!!!!



Коментари

Miroslav каже…
JA NAPROSTO OBOZAVAM RAFAELO KUGLICE!!! Moja majka ih je cesto pravila, a ja nazalost nikada nisam. Sram me bilo. Al' kad vidim ovaj post nekako me nostalgija vuce ka kuci, tako da definitivno moram probati ovaj recept!!! Pozdrav
Unknown каже…
Ja volim ove sve kolače ali nekako bih rađe pojela ove kuglice od naranče (ove rafaelo su pomasne?!). Jednostavno dođe vrijeme kada moraš paziti što jedeš, sve se prima!
stocicu postavi se каже…
Snježo ,u potpunosti se slažem sa tobomali ponekad prosto ne odolevam,paposle kukam!
Alanvla каже…
Veseli deka mi je super! I divne su ti djevojčice! Drago mi je da vas je poslužilo opet lijepo vrijeme! I ja bi ovaj od pomorandže!
stocicu postavi se каже…
Alanvla,hvala ti i samo se posluži!
Branka - byB каже…
jako lijepo prikazani običaji i slavlje na selu. Pozdrav djedu, lijepo ga je vidjeti ovako veselog. I lijepo je vidjeti da i curice i svi uživate!! Kuglice, odlične ! Volim stare tradicionalne kolače. Ipak, biram ove sa narančom :)