четвртак, 13. мај 2010.

PLETENICA SA DOMAĆOM KOBASICOM

Skoro je predlog za kuvarijacije bila "Pletenica sa NEKOM kobasicom".
Izvinjavam se ,nisam zapamtila naziv ,u pitanju je neka ,čini mi se  španska(a možda i nije,naziv mi je možda samo zvučao španski)
Uff,skroz sam se zapetljala.
U svakom slučaju , jako mi se dopala ideja testa sa tom kobajom,sličice su izgledale lepo,ali predlog za igru nije prošao i recept je skinut.
Rešila sam da probam,pa šta bude,onako po sećanju.

POTREBNO:

  • 500gr prosejanog brašna
  • 1,5dl mleka 
  • 1,5dl tople vode
  • 2jaja+žumance za mazanje
  • 50 gr putera
  • 1/2 sirovog kvasca
  • 150-200gr suvog mesa(ja sam koristila domaće kobasice,malo suvog vrata i malo domaće šunke)
PRIPREMA:
  • Kvasac rastopiti u malo tople vode,kad se podigne umešati ga u prosejano brašno pa postepeno dodavati preostalu tečnost,jaja i puter
  • Sve dobro izmešati ,pokriti krpom i ostaviti na toplom nekih 45min.
  • Dok se testo diže ,sitno iseckati suvo meso i kratko propržiti da postane hrskavo. 
  • Ocediti višak masnoće.
  • Kad se testo podiglo ,premesiti ga dodavajući mu propržene komadiće mesa.
  • Ostaviti još jednom da se podigne.
  • Kad je testo još jednom naraslo podeliti ga na tri odnosno pet delova(kako želite) 
  • Isplesti pletenicu ,premazati je žumancetom i peći oko 20 min najpre na 250C,a zatim na 200 stepeni.
Pletenicu možete posuti raznim semenčicama(susamom,lanom,suncokretom...)i služiti už sir,kajmak i rakicu.

Ukoliko brojite kalorije ili se borite sa holesterolom poslužite uz nemasni jogurtili neku salaticu.
Ja sam pletenicu pravila za muško društvo koje je došlo da degustira kajmak koji sam donela sa DIVČIBARA.
Ženski deo jeo je Čokoladne pužiće ,ali o tome u nekom drugom postu.

Eeee,što se Divčibara tiče,imam neodoljivu potrebu da nešto kažem i o njima.
Već nekoliko puta rekreativnu nastavu sa decom izvodim na Divčibarama i svaki put se sve više oduševim.
Zato svaka preporuka za ljude koji vole netaknutu prirodu,mir i šetnje.
Divčibare se nalazi na samo 107 km od Beograda i svega 38 km od Valjeva.To je visoravan na planini Maljen koja se pruža od Crnog vrha ,Paljbe,Golupca do Velikog brda.
Ako vam je posle naporne radne nedelje potrebna tišina i odmor bez "fensi mesta",automobila i brze hrane ovo je idealno mestašce na koje iz Beograda stižete za samo sat vremena .
U čitavom mestu živi ,po poslednjem popisu 235 "stalnih " stanovnika,koje najčešće vikendom" uznemiravaju "turisti.
Nalazi se na 980m nadmorske visina a najviši vrh je na 1095m.
Izuzetno je poznat i  po dečjem turizmu.


Ja vam na žalost ne mogu pokazati kako su uživala deca(zbog raznih zloupotreba,znate već.....)ali upoznaćete bar moje drage kolege .

12 коментара:

  1. Prekrasno, i pletenica i Divčibare. Samo, gdje je ta kobasica??!!

    ОдговориИзбриши
  2. Da znate da ću praviti,odličan recept!Vidi se da ste se doobro proveli!

    ОдговориИзбриши
  3. Draga kuharice ,kobasica je unutra,ha ha!U orginalnom receptu ide kobasica "neka",ja sam je koristila u naznakama,šunka je ipak šunka!Pozdrav!!

    ОдговориИзбриши
  4. Vera,obavezno isprobaj,verujem da u tvojim krajevima ima sušenih spesijaliteta na pretek!

    ОдговориИзбриши
  5. odlična pletenica, super izgleda !
    A jako lijepo izgledaju i Divčibare, vjerujem da je užitak boraviti tamo, super da imaš priliku spojiti nastavu i tu prekrasnu prirodu !

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Branka ,hvala ti !
    Inače svaki dan zahvaljujem Bogu na poslu koji volim i ovakvim uživancijama svake godine:

    ОдговориИзбриши
  7. Kao sto kazes, sreca je imati posao koji ti se svidja!
    A sada o pletenici...ja sam ocekivala citavu kobasicu unutra, a onda sam skuzila da je izrezana:)
    Sigurno je jako ukusno!

    ОдговориИзбриши
  8. Joj kako mekano izgleda. Verujem da je veoma ukusna.
    A slike prirode.... neprevaziđene!

    ОдговориИзбриши
  9. Draga melrose,u pletenici je sitno seckana,proprzena domaca kobasica,suvi vrat i pecenica ,sve po malo.
    I da ,jako je ukusna!


    Gago,Divcibare su stvarno prelepa planina!

    ОдговориИзбриши
  10. Kako dobro izgleda to testo iznutra! I spolja je lepo, ali kad vidim to iznutra da se gotovo raslistalo, odmah bi ekran progutala!

    ОдговориИзбриши
  11. Alanvla , hvala i ukus joj je jako lep:

    Mamajac,hvala puno!

    ОдговориИзбриши