среда, 19. мај 2010.

ČORBA OD KELERABE ili WINX ČORBA

Šta reći o biljčici sa tako čudnovatim nazivom.KE-LE-RA-BA!!!
Kao mala ježila sam se i  na reč povrće  a kamoli na- keleraba.Uvek mi je zvučalo strašno! Sa tom gomilom nesrodnih suglasnika.
No svašta se promeni u životu,naročito ,što kaže moja mama,kad dobiješ decu!
Eeeee,ja sam i spanać počela da jedem zbog istih.Mislim dece!
Keleraba je nećete verovati postala gotovo redovna na našem stolu.
Ali već sam pominjla, samo... u neprepoznatljivom obliku,tj.kao krem čorba.
Ovu sam nazvala Winx i uz gomilu pričica da je baš ova čorbica omiljena Flori i Bloom(omiljeni likovi mojih devojčica),obe su je u slast popapale a bogami i ja sa njima.
Topla preporuka za ovu zdravu,blagu i veoma ukusnu čorbicu.
Ova moja nastala je kombinacijom raznih recepata koje sam pronašla na Netu.
POTREBNO JE:
  • dve kelerabe
  • dva struka mladog luka
  • jedna veća šargarepa
  • jedno žumance
  • pola kisele pavlake
  • so,biber,začin C,kašika brašna,malo ulja
  • goveđa supa ili kocka za goveđu supudva parčeta hleba (može i starog)
 PRIPREMA:
  1. Kelerabu oprati,očistiti i iseći na sitnije komade i staviti da se kuva.Kad potpuno omekne skloniti šerpu  sa šporeta malo prohladiti kelerabu  i dobro je propasirati ručnim blenderom.
  2. Udrugoj šerpi zagrejati  malo ulja i na njemu propržiti sitno seckani mladi luk i narendanu šargarepu a onda dodati i pasiranu kelerabu pa i nju kratko pržiti.
  3. Na kraju još dodati i kašiku brašna i naliti supu pa sve zajedno kuvati 10ak minuta.
  4. Skloniti sa vatre i u čorbu polako umešati umućenožumance sa pavlakom.
Uz ovu čorbicu odlično ide nakockice sečen hleb propržen namaslinovom ulju.

Mmmmmmmm, ke-le-ra-ba....

3 коментара:

  1. Mi ovdje kažemo koleraba ili korabica i oduvijek je volim i spremam. I to upravo ovakve fine krem juhice kao što je tvoja. No, ja sam malo radikalnija u pripremi, pa izbacim sve "umjetnine": mesnu kocku, začin C ili Vegetu. Ne stavim ni brašno. To su detalji, a ostaje uvijek ovako dobra i zdrava juhica.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Laka kuharice,i ja zaista retko koristim коcku ,ali sam na začin C ,moram priznati, navučena.Znam da nije zdravo,trudim se ,mic po mic.
    Što se brašna tiče i mama me kritikuje ali ja sve nešto mislim ,gušće je i lepše....
    Ipak,slažem se da su autentični ukusi uvek najbolji

    ОдговориИзбриши
  3. I ja kažem koraba-korabica i moram priznati da je vrlo malo koristim iako sam čula da je jako zdrava. Tvoja juhica mi super izgleda !

    ОдговориИзбриши