среда, 14. април 2010.

PILAV

Pošto sam dosad uglavnom hvalila kulinarsko umeće moje svekrve,red je da nahvalim i moju mamu.
Moja mama pravi najlepši pilav na svetu!
Kao verovatno i sve ostale mame.
Evo recepta moje mame:
 POTREBNO JE:
  • pola pileta
  • 1glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 250gr pirinča
  • so biber,začin C,kurkuma
U većoj šerpi  dobro skuvati pola pileta(pile sečeno uzduž,kuvate znači jedan batak,jedno krilo,pola leđa,pola grudi...).
Kad je meso skuvano tako da lako može da se odvaja od kostiju,izvaditi ga i staviti da se ohladi a supu sačuvati.
Na ulju propržiti veću glavicu luka,sitno (što sitnijeee)seckanog
.Kad postane staklast dodati dve na (sitnee)kockice seckane šargarepe.
Kratko propržiti.
U to dodati 250 gr pirinča(u ovom slučaju to je beli,ali može integrali) ,sve zajedno pržiti još par minuta uz stalno mešanje.
Na kraju postepeno dodavati pileću supu dok se pirinač skoro ne skuva.
Ohlađeno meso odvojiti od kostiju i kožice ,kidati na sitnije parčiće i dodati u pirinač.
Začiniti po ukusu.Ja stavljam so,šareni biber,začin C i obavezno kašičicu  kurkume da bi pilav dobio ovako lepu žutu boju.
Sve zapeći u rerni na 200C oko 20- ak min.
Služiti uz zelenu salatu.

Posted by Picasa

5 коментара:

  1. Pilav OBOŽAVAM! Ja ga pravim u rerni jer mi je tako najlakše i meni najukusnije. U roditeljskoj kući :) se to nikad nije pravilo tako da sam ga sama patentirala :).
    Hvala ti što si mi pomogla u vječnoj dilemi- Šta sutra za ručak?
    P.S. Sviđa mi se kako si uhvatila ovo sunce sa pilavom :). Divno!

    ОдговориИзбриши
  2. Mamin recept je super,jednostavan i fin. A ja uz to jako volim kombinaciju piletine i riže. Odlično !!

    ОдговориИзбриши
  3. Ja nikako ne mogu sa sigurnošću tvrditi što je pilav?! Kod moje mame pilav je bilo jelo s dinstanim mljevenim mesom i domaćim rezancima i to mi je ostalo kao pilav. To bi ovdje u Dalmaciji nazvali "šporki makaruni". A pirjeni su mi bila jela s ržom! E hajd' ti budi pametan, dok ne vidiš sastojke!
    Uglavnom važan je krajnji rezultat koji je u ovom slučaju izvrstan!

    ОдговориИзбриши
  4. Analvla,i ja obožavam pilav i takodje ga spremam u rerni.
    hvala na pohvalama.

    ОдговориИзбриши