PARADAJZ SOS


Običan paradajz sos!
Ko to još ne zna?
Dugo sam razmišljala da li uopšte da postavljam post sa ovako jednostavnim receptom?!
Ipak ,hoću!
Evo i zašto.
Pre par godina, ni ja nisam znala da ga napravim!
Dok smo se zabavljali,moj muž je najveći deo godine živeo sam,roditelji su mu se u Beograd vraćali samo zimi.Leti bi se "na praznoj gajbi" okupljala "ekipa" i preko dana "blejala" a uveče izlazila.
Nismo se baš baktali kuvanjem !Ma uopšte nam ,iskreno ,nije ni bilo bitno šta ,kad i kako  jedemo!
Doduše ,moram da naglasim da je moja svekrva dolazila bar jedanput nedeljno da "nakuva"hrane za dete.
Elem,ne znam uopšte kako smo došli na to da ja te Nedelje spremam ručak u kućnoj varijanti,ali za malo sam se baš na sosu skroz izbrukala!

Za recept smo ipak zvali Keku-muževljevu tetku!
I ovom prilikom joj -Hvala!
Izvukla sam se!!!

Evo i famoznog recepta:

U šerpici zagrejati malo ulja.(volim ovo šerpica,malo ulja???!!!ali prepričavam recept kako sam ga ja čula)
Na zagrejanom ulju propržiti kašiku ,dve brašna a kad blago porumeni usuti oko dva dl domaćeg paradajz soka.Kad se sos počne zgušnjavati dodati jednu kašičicu šećera.

I to je to.

I ja sam ostala bez teksta,verujte!!
Posted by Picasa


Коментари

Laka kuharica каже…
Potpuno razumijem tvoju dilemu sa sosom. Međutim, mislim da je dobro što si dala recept jer ima daleko više kuharica-početnica koje zaista nemaju pojma što i kako. Ja kadkada, nakon posjete blogovima vrsnih kuharica zaboravim "ciljnu grupu" svojeg bloga i odlutam u komplicirane kuharske vode. Onda se moram trgnuti i vratiti: neka mlada, izbezumljena kuharica treba recept za sasvim obična jela, a sram ju je pitati, jer su obična! Sos radim kao i ti, osim što koristim maslinovo ulje, malo češnjaka, na kraju umiješam bosiljak.
Branka - byB каже…
Recept za sos je i više nego dobro došao i sigurno će pomoći svakome tko ga prvi put radi ili tko je novi u kuhinji. Ma i onaj tko je "stari" nekada na nečemu zapne i neki podsjetnik dobro dođe.
Ja inače obožavam ovaj sos i naučila sam ga raditi od bake a kasnije me na njega podsjeća mama. Mi ne stavljamo brašno već umjesto njega krušne mrvice (prezla) i također dodamo malo bosiljka, nekada i origana.
stocicu postavi se каже…
Domaći sok od paradajza pravljen ja sa dodacima nekih začina ,tako da je samim tim i ovaj sos začinjen.Medjutim sviđa mi se vaša ideja sa svežim začinima ,ja naročito volim bosiljak ali i beli luk.Probaću!
Hvala za predloge ,obožavam varijacije na temu.
Tamara каже…
Divno izgleda. I ja ga pravim po istom tom receptu.
дулебг каже…
Невероватно је да нигде нема основних рецепата. Како скувати 2 јаја упола мекано, турску кафу, ето - тај несрећни сос. "Мало лука" и "кад је готово" слуде нове куваре/ице, шта је запршка, како то лук устакли - биће да се верзирани кувари праве важни, или се можда плаше од младе конкуренције?
DeMarco каже…
Apsolutno se slazem sa Dulbergom!!! Evo, priznajem ( :-) ) musko sam, zelim da pohvatam kako se prave najosnovnije stvari, ali onda naidjem upravo na te probleme, tipa, hm, gde se kupuje zapraska (hehe), sta znaci "izdinstati" i slicno. Kapiram da je ovo smesno za mnoge, ali je iskreno do koske :-)
Анониман каже…
Hvaaaalaaaa, sutra cu iznenaditi mamu. ;)