Bogata trpeza uvek počinje dobrom i jakom čorbom.Čorbe su se na našoj trpezi odomaćile i zbog stalne prezauzetosti svih postale su glavni deo obroka,Uz dobru čorbu i nešto malo priloga ,eto dobrog i brzog ručka!
Idealno za zaposlene domaćice!
Postoje razne vrste čorbi.
" Poznate su lagane čorbe od posnih mesa(pileća,ćureća,teletina) i masne čorbe(govedina ,svinjetina)
U posne čorbe ubrajamo čorbe koje pravimo od povrća sa malo začina i prirodnih zaprški.
Neke čorbe moraju po svom sastavu biti kisele pa prilikom njihovog spremanja to moramo imati u vidu.Takva je čorba od svinjskog mesa.
Za čorbe se upotrebljavaju kosti koje u sebi sadrže koštane srži.Koristi se i sveže meso,uglavnom delovi koji se ne mogu koristiti za prženje i li pohovanje.
Čorbe se služe tople ,najčešće posle toplih predjela,sa i bez priloga.Kao prilog čorbama upotrebljavaju se domaća rezanca,kuvan krompir i drugi prilozi od testa.Često,meso od koga se pravi čorba,upotrebljava se sa prilozima kao glavno jelo posle čorbe.
U nekim našim krajevima poznate su svadbarske čorbe i to one koje se služe za vreme jela i kisele čorbe koje se služe u toku svadbe i posle jela."
U svakom slučaju ,bez dobre čorbe nema ni dobrog ručka!
POTREBNO:
sve propasiramo i prelijemo supom od pileće sitneži ili supom od kocke.
Dodamo so ,maslac i 2 žumanceta umućena u kiseloj pavlaci.
Ja volim da ovu čorbu malo zakiselim limunom.Probajte!
Idealno za zaposlene domaćice!
Postoje razne vrste čorbi.
" Poznate su lagane čorbe od posnih mesa(pileća,ćureća,teletina) i masne čorbe(govedina ,svinjetina)
U posne čorbe ubrajamo čorbe koje pravimo od povrća sa malo začina i prirodnih zaprški.
Neke čorbe moraju po svom sastavu biti kisele pa prilikom njihovog spremanja to moramo imati u vidu.Takva je čorba od svinjskog mesa.
Za čorbe se upotrebljavaju kosti koje u sebi sadrže koštane srži.Koristi se i sveže meso,uglavnom delovi koji se ne mogu koristiti za prženje i li pohovanje.
Čorbe se služe tople ,najčešće posle toplih predjela,sa i bez priloga.Kao prilog čorbama upotrebljavaju se domaća rezanca,kuvan krompir i drugi prilozi od testa.Često,meso od koga se pravi čorba,upotrebljava se sa prilozima kao glavno jelo posle čorbe.
U nekim našim krajevima poznate su svadbarske čorbe i to one koje se služe za vreme jela i kisele čorbe koje se služe u toku svadbe i posle jela."
U svakom slučaju ,bez dobre čorbe nema ni dobrog ručka!
POTREBNO:
- Pileća sitnež ili (kad nemate vremena)kocka za supu
- 2 srednja praziluka
- 2 krompira
- kašika maslaca
- 2 žumanceta
- 2kašike pavlake
- so
sve propasiramo i prelijemo supom od pileće sitneži ili supom od kocke.
Dodamo so ,maslac i 2 žumanceta umućena u kiseloj pavlaci.
Ja volim da ovu čorbu malo zakiselim limunom.Probajte!
Коментари