петак, 02. април 2010.

KREM ČORBA OD PRAZILUKA

Bogata trpeza uvek počinje dobrom i jakom čorbom.Čorbe su se na našoj trpezi odomaćile i zbog stalne prezauzetosti  svih postale su glavni deo obroka,Uz dobru čorbu i nešto malo priloga ,eto dobrog i brzog ručka!
Idealno za zaposlene domaćice!
Postoje razne vrste čorbi.
"   Poznate su lagane čorbe od posnih mesa(pileća,ćureća,teletina) i masne čorbe(govedina ,svinjetina)
U posne čorbe ubrajamo čorbe koje pravimo od povrća sa malo začina i prirodnih zaprški.
Neke čorbe moraju po svom  sastavu biti kisele pa prilikom njihovog spremanja to moramo imati u vidu.Takva je čorba od svinjskog mesa.
Za čorbe se upotrebljavaju kosti koje u sebi sadrže koštane srži.Koristi se i sveže meso,uglavnom delovi koji se ne mogu koristiti za prženje i li pohovanje.
Čorbe se služe tople ,najčešće posle toplih predjela,sa i bez priloga.Kao prilog čorbama upotrebljavaju se domaća rezanca,kuvan krompir i drugi prilozi od testa.Često,meso od koga se pravi čorba,upotrebljava se sa prilozima kao glavno jelo posle čorbe.
U nekim našim krajevima poznate su svadbarske čorbe i to one koje se služe za vreme jela i kisele čorbe koje se služe u toku svadbe i posle jela."
U svakom slučaju ,bez dobre čorbe nema ni dobrog ručka!

POTREBNO:
  • Pileća sitnež ili (kad nemate vremena)kocka za supu
  • 2 srednja  praziluka
  • 2 krompira
  • kašika maslaca
  • 2 žumanceta
  • 2kašike pavlake
  • so
Praziluk očistimo od zelenog lišća i beli deo isečemo i obarimo sa krompirom.
sve propasiramo i prelijemo supom od pileće sitneži ili supom od kocke.
Dodamo so ,maslac i 2 žumanceta umućena u kiseloj pavlaci.

Ja volim da ovu čorbu malo zakiselim limunom.Probajte!



Posted by Picasa

2 коментара:

  1. Ista vichyssoise juhica:) Ja obozam isto i mozda je ideja da stavis limun, a manje ili nikako vrhnje i bolja jer stedimo kalorije, proljece stize!

    ОдговориИзбриши
  2. Ah,mislim da si u pravu ,proleće je tu a sa njim rezne dijete,he,he!

    ОдговориИзбриши