Domaća supa

     Jako volim supe i čorbe.Moja mama je uvek pravila domaće rezance i knedle ,a nedeljni ručak ,naravno nije mogao da prođe bez domaće supice.
Ipak,sećam se kad sam bila dete,kako sam na zaprepašćenje moje majke,zapomagala  po samoposluzi da mi kupi supu iz kesice.
Kao i svako dete željna onoga što je drugačije,pa makar to bila i čista hemija.
Bila sam ,takođe,ponosna kad je moja tadašnja drugarica a sadašnja kuma,kad god dođe ,pitala jel ima tetka Loline supe.
Ipak uz sve počasti za supu moje majke,moram da odam priznanje kulinarskom umeću moje svekrve.
Da,da  ,svekrve!
Njena domaća supa je ipak najbolja koju sam dosad probala.
Kad sam joj tražila recept,začuđeno me je pogledala sa pitanjem :"Ju,kako recept za supu?"Meni je tada, bio potreban recept i za supu.  Otprilike glasio je ovako:
U veću šerpu ili lonac staviti sitnež(krilca ,leđa,šiju,bubac)od jednog pileta,lep komad ćuretine s koskom,i po mogućstvu komad junetine za supu al ne mora.Takođe dodati vezu zeleni(3,4 šargarepe i 2 veća paškanata),zatim jedan manji celer,jedan manji crni luk(očišćen ali NE pečen,mnogi luk peku na plotni ali u ovom receptu ne) Sve ovo ,fino naliti vodom ,poklopiti i staviti da se kuva na najače.Kad provri smanjiti na na jedinicu i ukoliko ste stavili i junetinu ,obavezno skinuti penu sa supe.
Supa se ovako poklopljena kuva sve dok se meso ne počne odvajati od kostiju.Kad se to desi ,supu procediti u drugu manju šerpu,vratiti na šporet ,pustiti da još jednom proključa i "zakuvati"je sa domaćim rezancima ili knedlama.Začiniti solju,biberom i obavezno Začinom C.
E,sad ,moja svekrva,kaže da je caka u tome da ,supa treba da se posle nekoliko min.skloni sa vatre u nju se uspe pola šoljice hladne vode-da"stane" i ostavi tako poklopljena bar pola sata pre služenja.
U Sremu posle supe obavezno se služi Rinflajš(ono meso i povrće iz supe) sa neizostavnim paradajz-sosom.

Pa za ovu Nedelju moja supa BEŠE sa knedlama.
Nema je više.

Коментари

Вера каже…
Božanstvena supica...sjajne fotkice!
Laka kuharica каже…
Kod nas je bilo najstrože zabranjeno kuhati juhu iz vrećice (ima razloga, ali sada ne bih o tome). No, meni su bile dobre i kad kada ih i danas napravim. Inače, juha koju nikako ne mogu ni pomirisati (doslovno), a kamoli probati, to je upravo kokošja. Znam da je, onima koji vole perad, ova tvoja supica sigurno odlična, a ja slično radim goveđu juhu. Sa domaćim gris knedlima.
Iiiii каже…
Ukusno!!!
Unknown каже…
Sjajno, ništa bolje od domaće supice.