уторак, 02. март 2010.

Crni kiseli hleb

. Često nam dolaze  prijatelji na kafu i čašicu razgovora.

Na radost svih,ta kafa se lako pretvori u degustaciju raznih već isprobanih ili  novih recepata.

Šta ,međutim,pripremiti za "mezetluk"kasno popodne a u kući nemate ni mrvicu hleba.

E pa,pošto deca ne jedu Špansku pitu a Proju smo jeli predhodno veče na meniju smo imali"Homemade večeru."

 Za hleb je obično potrebno više vremena zbog dizanja testa,ali u ovakvim situacijama,živela mikrotalasna!
Za čitavu izvedbu potrebno je oko sat vremena.što i nije strašno ,jer je rezultat fenomenelan!

Sve što vidite na sličicama,sem naravno maslina,je domaća proizvodja.Made in ŠIMANOVCI.
Potrebno je:
  1. 375gr raženog brašna
  2. 375gr pšeničnog brašna
  3. 75gr susama +za posipanje
  4. sirovi kvasac
  5. 1/2 l mlake vode
  6. 1 kašičica soli,1 kašičica šećer

Priprema: 
  • U malo mlake vode u koju ste dodali malo mleka  razmutiti sirovi kvasac i kašičicu šećera.Ostaviti da kvasac nadodje.
  • Od brašna ,kvasca i preostale vode zamesesiti glatku masu u koju pri kraju dodati 75 gr susama.
  • Testo ostaviti na toplom oko 45min(ili u mikrotalasnoj 15-ak) da naraste,a onda ga na dasci ponovo temeljno izraditi
  • Od testa oblikujemo 5 velikih kugli,složimo ih u namašćenu, mrvicama posutu četvrtastu tepsiju i ostavimo na toplom da ponovo malo naraste.
  • Svaku kuglu zarežemo užduž ,premažemo vodom i pospemo susamom .
  • Pečemo na 250c oko 35 min

5 коментара:

  1. Odlična ideja i odlično izgleda i sigurno je fin. Ovo dizanje u mikrovalnoj mi je otkriće (ha, tako stara i tako blesava!). Moram probati.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala devojke,a ideja sa mikrotalasnom je i za mene otkrovenje.Obavezno probaj,štedi vreme!

    ОдговориИзбриши
  3. Jednom sam imala vrlo neuspješan pokušaj sa dizanjem tijesta u mikrotalasnoj, ali to je bilo tek kad sam je kupila i ko zna šta sam ja sve pritiskala i programirala:))) Medjutim, zahvaljujući tvom postu usudiću se na novi pokušaj! Obožavam crni hleb, ovaj tvoj divno izgleda i savršeno ide uz ovu domaću mezu.

    ОдговориИзбриши
  4. Ah,ni meni nije uspelo iz prve,ali na kraju je najjednostavniji način ispao i najbolji!

    ОдговориИзбриши