понедељак, 15. фебруар 2010.

Jelka od palačinki

Još pre Nove godine u časopisu" Blic Žena KUHINJA" pronašla sam  ovaj presladak  receptić i još slađu ideju  za novogodišnju jelku od palačinki.
    S ponosom ističem da je       "Jelku"    u rubrici  " kuvamo po kućama" pravila Aleksandra Lazić ,učenica V razreda OŠ "Kralj Petar I" u Beogradu.

     Zbog svih ovih silnih praznika i gomile slatkiša koje smo spremili i pojeli ,palačinke su  u našoj kući na red došle tek pre neko veče i to u sitne sate.Pominjem sitne sate zbog skromne dekoracije jelke,u kući smo imali samo ove srebrne kuglice,ali smo se sjajno zabavili praveći samu jelku.Aleksandrina jelka bila je ukrašena mnogo bogatije i maštovitije.
      Sigurna sam da svako od nas (pa i ja) ima neki svoj recept za palačinke,ali ja ću ovde objaviti kompletan Aleksandrin recept,kao zahvalnost i dokaz da i nastavnici mogu svašta da nauče od svojih đaka,samo ako  ih pažljivo slušaju i gledaju.
 

Potrebno je:
  • 2 jajeta
  • malo soli 
  • 150 gr brašna
  • 300 ml mleka
  • oko 50ml ulja
  • malo kakaoa
  • nekoliko kapi prehrambene boje
ZA FIL:

čokoladni krem,mleveni keks

ZA DEKORACIJU:

kokosovo brašno,zlatne perle,gumene bombone,cvetići

Priprema:
  1. U sud razbijte jaja i izmutite ih.Umućena jaja posolite i ponovo promešajte.Dodajte brašno i dobro umutite da se razbiju grudvice.
  2. U smesu sipajte mleko i malo ulja,te mešajte da dobijete ne previše retku smesu.
  3. Odvojite količinu dovoljnu za jednu palačinku,dodajte kakao i izmešajte.
  4. U preostali deo dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje.
  5. U podmazanom i dobro zagrejanom tiganju ispecite jednu braon i 14 zelenih palačinki.
  6. Palačinke filujte kremom i pospite mlevenim keksom,pa savijte prvo na pola pa na četvrtinu.
  7. Savijene palačinke složite u obliku jelke.
  8. Jelku pospite kokosovim brašnom,ukrasite perlicama i gumenim bonbonama.
Ili pustite mašti na volju pa ukrasite kako želite.

Нема коментара:

Постави коментар