Još pre Nove godine u časopisu" Blic Žena KUHINJA" pronašla sam ovaj presladak receptić i još slađu ideju za novogodišnju jelku od palačinki.
S ponosom ističem da je "Jelku" u rubrici " kuvamo po kućama" pravila Aleksandra Lazić ,učenica V razreda OŠ "Kralj Petar I" u Beogradu.
Zbog svih ovih silnih praznika i gomile slatkiša koje smo spremili i pojeli ,palačinke su u našoj kući na red došle tek pre neko veče i to u sitne sate.Pominjem sitne sate zbog skromne dekoracije jelke,u kući smo imali samo ove srebrne kuglice,ali smo se sjajno zabavili praveći samu jelku.Aleksandrina jelka bila je ukrašena mnogo bogatije i maštovitije.
Sigurna sam da svako od nas (pa i ja) ima neki svoj recept za palačinke,ali ja ću ovde objaviti kompletan Aleksandrin recept,kao zahvalnost i dokaz da i nastavnici mogu svašta da nauče od svojih đaka,samo ako ih pažljivo slušaju i gledaju.
- 2 jajeta
- malo soli
- 150 gr brašna
- 300 ml mleka
- oko 50ml ulja
- malo kakaoa
- nekoliko kapi prehrambene boje
čokoladni krem,mleveni keks
ZA DEKORACIJU:
kokosovo brašno,zlatne perle,gumene bombone,cvetići
Priprema:
- U sud razbijte jaja i izmutite ih.Umućena jaja posolite i ponovo promešajte.Dodajte brašno i dobro umutite da se razbiju grudvice.
- U smesu sipajte mleko i malo ulja,te mešajte da dobijete ne previše retku smesu.
- Odvojite količinu dovoljnu za jednu palačinku,dodajte kakao i izmešajte.
- U preostali deo dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje.
- U podmazanom i dobro zagrejanom tiganju ispecite jednu braon i 14 zelenih palačinki.
- Palačinke filujte kremom i pospite mlevenim keksom,pa savijte prvo na pola pa na četvrtinu.
- Savijene palačinke složite u obliku jelke.
- Jelku pospite kokosovim brašnom,ukrasite perlicama i gumenim bonbonama.
Коментари